• +90 542 830 80 62
  • Ataköy Towers B blok no:122 Bakırköy/İstanbul
  • 9:30 - 17:30
göz kapağı ameliyatı
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 6
  • 8
göz kapaği ameliyatı

Göz kapağı estetiği yani Blefaroplasti göz kapağında yapılan estetik düzeltmeleri kapsayan bir prosedürdür. Oküloplastik cerrahinin en sık ameliyat alanlarından biri olan göz kapağı estetiği; üst göz kapağında cilt fazlalığı, gözyaşı bezinde sarkma, cilt altı kas ve bağ dokuda zayıflık, yağ dokusunda öne doğru fıtıklaşma veya çökme, alt göz kapağında gevşemeye bağlı sarkma, cilt fazlalığı, yağ torbalanması, kapak ile yanak arasında çökme ve alt göz kapağı ligamanlarında zayıflık durumunda uygulanabilir.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nedir?

Yaş alma, genetik faktörler ve yer çekiminin etkisi gibi nedenlere bağlı olarak zaman içinde alt ve üst göz kapaklarında çeşitli deformasyonlar meydana gelebilir. Göz kapaklarında deri, kas fazlalığı ve yağ dokularında fıtıklaşma ile ortaya çıkan torbalanmalar kişide yaşlı, yorgun ve uykulu bir görünüme neden olabilir. Deri fazlalığı zaman zaman kişinin görmesine engel olacak boyuta erişebilir. Göz kapağı estetiği bu sorunların giderilmesine ve göz kapaklarının gençleştirilmesine yönelik uygulanan popüler bir prosedürdür.

Göz kapağı estetiği ameliyatında sarkmış deri ile fazla kas dokusu çıkarılır ve göz çevresi dokuları gerdirilir. Cilt normalde elastik bir yapıya sahip olsa da yaş almayla birlikte bu elastikiyet kademeli olarak azalır. Yüzde oluşan elastikiyet kaybı sonucunda ilk olarak fazla deri göz kapaklarında toplanır ve yaşlanmanın ilk belirtileri göz kapaklarında ortaya çıkar. 

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ile bölgedeki fazla deri ve kas dokusu çıkarılır. Kesi göz kapağı katlanma çizgisinden yapıldığından ameliyat izi görülmez. Üst göz kapağı estetiğinin, daha iyi sonuçlar alınması için alın germe ve kaş kaldırma prosedürleri ile kombine edilmesi söz konusu olabilir.

Elmacık kemikleri üzerinde bulunan yağ yastıkçıkları yer çekiminin ve yaş almanın etkisiyle aşağı doğru yer değiştirerek alt göz kapaklarının altında çökme ve ağız kenarındaki gülme çizgilerinde derinleşme gibi yaşlanma belirtileri oluşmasına yol açabilir. Alt göz kapağı estetiği ameliyatında ilk olarak yağ yastıkçıkları endoskopik yöntemle yerlerine asılırlar. Bazı vakalarda bu işlem yeterli gelir ve başka bir müdahale yapılması gerekmeyebilir. Torbalanma ve sarkma bulgularının ortadan kalkmadığı durumlarda kirpiklerin altından kesi yapılıp cilt kaldırılır. Yağ paketçikleri göz çukuruna yayıldıktan sonra fazla deri ve kas kesilip çıkarılır. Eğer göz altı çöküklüğü yine de giderilemediyse göz altı yağ enjeksiyonu yöntemine başvurulabilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

göz kapaği ameliyatı öncesi ve sonrası

Göz kapağı estetiği ameliyatından önce cerrah, hastanın kaslarının pozisyonunu çok iyi bir şekilde değerlendirmelidir. Göz kapağı yaşlanma bulgularına ek olarak kaş düşüklüğü de bulunuyorsa kaş kaldırma ameliyatı yapılması gerekliliği de göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer kaş düşüklüğü giderilmeden göz kapağı estetiği ameliyatı yapılırsa kaşın daha fazla düşmesi ve istenilen estetik görünümün elde edilememesi gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Göz kapağı estetiği ameliyatı sırasında kanama eğiliminin artmasına neden olabileceği riski nedeniyle ameliyattan en az 15 gün önce aspirin ve benzeri ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Bunun yanı sıra yara iyileşmesini geciktirici özelliğinden dolayı sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketimi de ameliyattan 2-3 hafta önce sonlandırılmalıdır. Yine beklenmeyen etkilere yol açma olasılığından dolayı bitkisel takviyeler kullanılıyorsa bunların kullanımına ara verilmelidir.

    Göz kapağı estetiği sonrası uygulama bölgesine buz ve antibiyotikli pomat uygulanır, hasta 2-3 saat kadar gözlem altında tutulur. Herhangi bir sorun gözlemlenmemesi durumunda aynı gün hasta taburcu edilebilir. Aralıklı buz uygulamasına 48-72 saat devam edilir.

    Ameliyattan sonra 1 hafta süreyle yaraya sabah-akşam antibiyotikli pomat uygulanır. Uygulama bölgesinde şişlik ve morluk görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Oluşan şişlikler ve morluklar hastanın cilt yapısına ve uygulamanın kapsamına göre en geç 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için hasta ilk birkaç gün istirahat etmeli ve fiziksel aktivitelerini kısıtlamalıdır. Diğer bir deyişle öne doğru eğilmekten, ağırlık kaldırmaktan ve yorucu uzun yürüyüşler yapmaktan kaçınmalıdır.

    İlk 4-5 gün yara yerine su temas ettirilmesi önerilmez. 6.-7.günde dikişler alındıktan sonra özel bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Kesi 4-6 hafta arasında daha kırmızı ve gergin bir hal alabilir. Daha sonra yeniden şekillenme evresinin başlamasıyla izler görünmez hale gelmeye başlar. 

    Hasta ameliyattan sonra ilk hafta başı yukarıda kalacak şekilde yatmaya özen göstermelidir. Birkaç hafta süreyle rüzgara ve güneş ışığına karşı duyarlılık fazla olacağından dolayı dış ortamlarda mutlaka güneş gözlüğü kullanılması oldukça önemli bir noktadır.

    Göz kapağı ameliyatından sonraki ilk 2 hafta denizden, havuzdan ve ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır. Daha ağır aktivitelere genelde 10.günden sonra başlansa da hasta özelinde farklılıklar olabileceğinden mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Hastalar göz kapağı ameliyatından sonra normal şartlar altında 3.günden sonra masabaşı işlerine başlayabilirler. Aktivite gerektiren işlere genelde 7 gün sonra başlanabilse de kişi özelinde doktor onayı alınması önerilir.

    Author

    Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

    Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

    8 Yorumunuz

    1. Hidayet
      16 Nisan 2022 at 23:52

      Göz kapağı ameliyat sonrasında hangi kremi önerirsiniz

      • evrenisci
        29 Nisan 2022 at 16:10

        Merhaba, işlemi yapan doktorunuza danışmanız, sizler için daha sağlıklı olacaktır.

    2. Mehmet
      31 Mayıs 2022 at 09:17

      Selam hocam ben üst ve alt göz kapağı ameliyatı oldum bir tane gözüm baygın ve küçük olmuş bayagı rahatsızlık verdı bana amelıyata kadar gözümde bu serçe farklılık olmamıştı hiç gözümün biri küçük ve yorgun baygın gıbı gırunmesının sebebi ne olabılır ?doktorum yardımcı olmuyor.lütfen bana yardım edın hocam

      • evrenisci
        13 Haziran 2022 at 18:25

        Merhaba, işlemi yapan doktorunuza danışmanız, sizler için daha sağlıklı olacaktır.

      • Ergun Şentürk
        2 Ağustos 2022 at 22:25

        Hocam selam kolay gelsin 3 ay önce Alt ve üst göz estetiği amelyatı oldum fakat alt göz kapağı altlarında şişlik ve ödemler halen geçmedi hocam sizce normal birşeymidir.

    3. Mnc
      12 Temmuz 2022 at 02:46

      Merhaba hocam alt üst göz kapağı ameliyatından sonra yüzde hissizlik durumu nekadar süreyle geçmiş olur

    4. Esra
      8 Ağustos 2022 at 06:36

      Merhaba Hocam, ben 3 hafta önce üst göz kapağı ameliyatı oldum. Göz kapaklarımda, tam far sürdüğüm bölümde bir uyuşukluk hissi var. Normal midir? Normalse ne zaman geçer, neden olur? Aydınlatabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    5. Özlem
      2 Ekim 2022 at 20:53

      Mrb hocam ptosis ameliyati oldum sag gözümden 4 hafta gecti hala kipriklerim icine gömülü gibi duruyor böyle extra kivrim olmus gibi diger gözüme nazaran kipriklerim belli olmuyor

    Yorum Ekle

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?