-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Yüzdeki derin çizgiler ve kırışıklıklar her ne kadar birçok farklı etkene bağlı olarak oluşsa da en önemli faktörlerin yaşlılık, yoğun mimik kullanımı ve genetik faktörler olduğu söylenebilir. Sebebi ne olursa olsun meydana gelen kırışıklıklar ilk başlarda yüzeysel olmasına karşın zamanla derinleşmekte ve belirgin bir hal almaktadır. Kırışıklık tedavisi amacına yönelik olarak botoks uygulandığında kırışıklıklar giderilmekte ve yenilerinin oluşumu geciktirilmekte, yüze daha canlı ve genç bir görünüm kazandırılmaktadır.
Botoks enjeksiyonundan en iyi sonuç alınan bölgeler arasında kaşların arası, alın ve göz çevresini de kapsayan yüzün üst bölümleri yer almaktadır. Yüzün alt bölümlerinde ve boyunda da botoks enjeksiyonundan iyi sonuçlar alınabilmektedir. Botoks enjeksiyonunun etkisi tedaviden 7-10 gün sonra en üst noktaya çıkmakta ve ortalama 4-6 ay sonra azalmaya başlamaktadır. Bu süre içerisinde enjekte edilen maddenin etkisinin azalmasıyla yüz kasları yeniden hareket kabiliyetlerini kazanmaktadır.
Üst yüz bölgesinde alın çizgilerinin giderilmesi, düşük kaşların kaldırılması, kaz ayakları çizgilerinin yumuşatılması, burun kenarındaki çizgilerin silinmesi, kaş çatma çizgilerinin azaltılması, şakakların gerilmesi ve göz çizgilerinin gerilmesi konularında botokstan yararlanılabilir.
Orta yüz bölgesinde Masseter kasına yani çiğneme kasına botoks yapılarak çene ekleminin sertliğinin ve keskin görüntüsünün giderilmesi aynı zamanda çenenin genişliğinin azaltılarak yumuşatılması hedeflenir.
Nefertitilift, enine ve boyuna çene konturuna, kaldırmak için de çene kenarına birkaç noktaya küçük dozlarla enjeksiyon yapılarak alt yüz ovalinin toparlanması, boyun ve çene kenarına belirginlik kazandırılması sağlanır.
Dış dudak kenarlarının aşağı doğru indiği durumlarda yukarı botoksla çekilerek tebessüm görüntüsü ve burun ile dudak arasındaki çizgilenmelerin giderilmesi amaçlanır.
Yüz Botoksu Nasıl Yapılır?
Yüz botoksu uygulamasından önce yüz ve uygulama yapılacak bölge detaylı bir şekilde incelenir. Hastanın mevcut durumu, şikayetleri ve beklentileri değerlendirilerek yapılacak müdahale planlanır. İki ya da üç boyutu simülasyonlar kullanılarak operasyondan sonra elde edilmesi beklenen muhtemel görüntü hastaya sunulur.
Yüz botoksundan önce detaylı bir ön hazırlık aşaması yoktur. Eğer hastanın yüksek tansiyon sorunu varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, cilt ya da alerji sorunu yaşıyorsa, daha önce yüz bölgesinden herhangi bir ameliyat geçirdiyse, düzenli olarak kullandığı bir ilaç varsa mutlaka doktoru bilgilendirmelidir.
Yüz botoksunda kanül ya da ince uçlu iğneler kullanılarak deri altındaki kaslara enjeksiyon yapılır. İşlemin tamamlanma süresi uygulama bölgesine göre 15-30 dakika arasında değişir. Enjeksiyondan önce uygulama bölgesi anestezik jel ve kremler kullanılarak uyuşturulduğu için işlem sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmesi söz konusu değildir. Yalnızca hafif bir yanma ve sızı hissedilebilir. Enjeksiyon bölgesine doktorun onayıyla soğuk kompres uygulanarak bu yanmanın ve sızının azaltılması mümkündür.
Uygulamanın ardından hasta hızlı bir şekilde günlük yaşantısına dönebilir. Bununla birlikte ilk birkaç ağır spor ve sauna gibi zorlayıcı aktivitelerden ve aşırı sıcaktan kaçınılmalıdır. Yüzüstü yatmamaya ve botoks enjeksiyonu yapılan bölgeyi ovuşturmamaya dikkat edilmelidir. Yüz botoksunun etkisi 2-3 günde belli olmaya başlar ve istenilen sonuç yaklaşık 10 günde elde edilir.
Botoks enjeksiyonunda yan etki oluşması riski son derece düşük olmakla birlikte nadiren de olsa enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişme, uyuşma, iltihaplanma, morarma, kanama, baş ve boyun ağrısı ile ağız kuruluğu görülebilmektedir. Alerji problemi olan kişilerde zaman zaman kaşıntı, baş dönmesi, halsizlik, döküntü gibi sorunlara da rastlanabilmektedir.
Botoks Yaptırmak Tehlikeli midir?
Botulinum toksini dünya üzerindeki en zehirli maddelerden biri olma özelliğini taşıdığından herhangi bir yanlış uygulama sonucunda solunum yetmezliği ve ölüm gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılması olasıdır. Botulinum toksini aynı zamanda çok etkili bir protein olup çok küçük dozlarda enjeksiyonu yapılmalıdır. En çok önem verilmesi gereken nokta ise botoks prosedürünün mutlaka alanında alanında deneyim sahibi uzman bir doktor tarafından uygulanması gerekliliğidir.
Botoks prosedürü esnasında kaslara uygulanan enjeksiyonlar genellikle çok iyi bir şekilde tolere edildiği için yan etkiye neden olma olasılıkları son derece düşüktür. Bununla birlikte bazı kişiler ilacın etken maddesine karşı aşırı duyarlı olabileceğinden nadiren de olsa yan etki oluşması riski söz konusudur.
Botoks mutlaka alanında uzman estetik cerrahlar tarafından uygulanması gereken bir prosedürdür. Botoks uygulamasının ardından bazı yan etkiler oluşabilse de bunlar genellikle kısa bir süre içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Botoksun etki süresi yaklaşık 6 ay olduğu için hastalar botoks prosedürünü belirli aralıklarla yeniletmelidirler. Kozmetik amaçlı uygulamalarda botoksun belirli aralıklarla tekrarlanması işlemin sonuçlarının daha kalıcı olmasını ve botoksun daha uzun sürelerle etkili olmasını sağlamaktadır.
Botoks kozmetik amaçların yanı sıra aşırı terleme sorununun giderilmesinde de sıklıkla kullanılan etkili bir yöntemdir. Ayak tabanı, avuç içi ve koltuk altı terlemelerinin tedavisi amacına yönelik olarak uygulanan botoks enjeksiyonu ile ter bezlerine giden sinir uyarısının bloke edilmesine bağlı olarak botoksun etki süresi boyunca aşırı terlemenin önlenmesi mümkündür.