• by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 569
  • 0

Botox enjeksiyonu estetik amaçlara yönelik olarak mimik kaslarına çok ince iğnelerle mikro enjeksiyonlar şeklinde uygulanan bir tedavi olma özelliğine sahiptir. Botoks enjeksiyonu ile çizgi ve kırışıklık görünümü giderilmek istenilen bölgedeki kas aktiviteleri geçici olarak bloke edilir. Bunun sonucunda bölgedeki çizgilenme ve kırışıklık oluşumu önlenir. Botox uygulamasından önce uygulama yapılacak olan bölge dezenfektan solüsyonla temizlenerek uygulamaya hazır hâl getirilir. Kişi özelinde belirlenmiş olan noktalara mikro enjeksiyonlar yapılarak gerçekleştirilen prosedür ortalama 15 ila 20 dakikada yapılır. Lokal anestezi altında uygulanan botox hastanın acı ya da ağrı hissetmesin neden olmaz.

Botox Botox tek seferlik yani kalıcı bir tedavi değildir. Botox enjeksiyonunun etkisi ortalama 4-6 ay arası devam eder. Bu süre uygulama bölgesinin mevcut özellikleri, uygulama dozu, uygulamanın hangi bölgelere yapıldığı ve kişisel özelikler gibi birtakım etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Botox tedavisinin kalıcılığı düzenli olarak yinelenmesi hâlinde artabilir. Ayrıca alın, göz çevresi ve kaş arası gibi kas aktivitesinin yoğun olduğu bölgelerde bulunan kaslarda kırışıklık yapan bölümlerde kontrollü bir atrofi ile oluşmuş kırışıklıklar açılmaya başlar.

Düzenli bir şekilde tekrarlanan botox enjeksiyonu sayesinde aynı zamanda yeni oluşmuş, derinleşmemiş ancak derinleşme potansiyeli bulunan çizgilerin engellenmesi de sağlanabilir. Kırışıklık meydana gelen derinin katlanma bölgelerinde kolajen üretiminin yavaşlaması dolayısıyla herhangi bir bölgede meydana gelmeye başlayan kırışıklık çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Botokx koruyucu etkisi ile bu tür olumsuz durumların gelişmesinden önce alınan bir önlem olarak ciddi ölçüde fayda sağlayabilir.

Botox enjeksiyonundan sonra uygulamadan elde edilecek sonuçların başarısı açısından enjeksiyon bölgesi ovuşturmaktan kaçınılmalıdır. Yüzüstü yatılmamalı ve aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı olunmalıdır. Botox enjeksiyonu sonrası erken dönemde sauna ve hamam gibi sıcak uygulamalardan da kaçınmak önemlidir. Bunlara ek olarak botox enjeksiyonundan sonra kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, Omega-3 ve E vitamini kullanılmaması konusunda gereken özen gösterilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçların botoks enjeksiyonundan 7 gün önce doktor onayıyla bırakılması dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Botox tedavisinin ne kadar süre kalıcı olacağı uygulama yapılan kişinin metabolizma hızı, mimik kaslarının ne kadar güçlü olduğu, sık spor aktiviteleri, sıcak su hamam sauna alışkanlığı ve yüze sıklıkla masaj uygulanması gibi faktörlerden olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

Botox alın kırışıklığı, kaş ortası çizgileri, boyundaki kırışıklıklar ve göz çevresi çizgileri gibi sorunlar bulunan bölgelere uygulandığında mevcut kırışıklıklar derinse yılların çizgilerini bir anda yok etmek mümkün olmaz. Botox tedavisinin düzenli olarak tekrarlanması hâlinde kırışıklıklar önce daha az derin bir hâl alır. Daha sonra silikleşip belirsizleşmeye başlar. Kas aktivitesinin kendine gelmesine ve eski gücünü kazanmamasına izin vermek bu konudaki kilit nokta olarak kabul edilmelidir.

Botox enjeksiyonunun yapıldığı bölgede geçici bir kızarıklık meydana gelmesi doğal bir durum olarak değerlendirilir. Bununla birlikte botoks tedavisi sırasında enjeksiyon yapılırken nadiren de olsa kılcal damara denk gelindiğinde morluk oluşması riski vardır. Bu morluk birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Botox enjeksiyonu ortalama 4 ila 7 gün içinde etkisini gösterebilir.  Tam etki yaklaşık 7 ila 10. günde ortaya çıkar. Botox, enjeksiyonun yapılmasına engel bir durumu olmayan 18-65 yaş arasındaki kişilere uygulanabilir. Bununla birlikte mimik çizgileri oluşmadan ya da derinleşmeden botox enjeksiyonu uygulandığı durumlarda tedavinin daha başarılı olması mümkündür.

Botox Popülerliğini Koruyan Bir Prosedür

Botox yaş alma ile birlikte giderek belirgin hâle gelen kırışıklıkların ve derideki mimik çizgilerinin hafifletilerek daha belirsiz ve silik bir hale getirilmesi hatta yok edilmesi amacıyla uygulanır. Son derece konforlu ve popüler bir medikal estetik prosedürüdür. Botoks tek seferlik bir tedavi değildir yani botox enjeksiyonundan elde edilen sonuçlar geçicidir. Botox enjeksiyonunun kalıcılık süresi kişiden kişiye değişebilse de genellikle 4 ila 6 ay civarında olmaktadır.

Botox çoğunlukla 30 yaş üzerindeki kişiler tarafından tercih edilse de botoks tedavisinin gündeme gelmesi için kesin bir alt sınır bulunmaz. Bu durum kişi özelinde ihtiyaçlara göre farklılaşabilir. Eğer kas aktiviteleri ve deri yapısı gibi kişisel özelliklere bağlı olarak kırışıklıkların daha erken yaşlarda başlaması söz konusuysa 20’li yaşlarda da botoks yöntemine başvurulması mümkündür. Diğer yandan botoks enjeksiyonunun sağladığı en büyük avantaj; düzenli tekrarlanmaya bağlı olarak meydana gelen ve kırışıklık yapma özelliği bulunan mimik kaslarının üzerindeki önleyici etki olarak ifade edilebilir.

Botox yüzde oluşan ya da yeni yeni oluşmaya başlayan kırışıklıkların tedavisi ve önlenmesi amacına yönelik olarak sıklıkla uygulanan bir tedavidir. Boyunda daha yaşlı bir ifade oluşmasına yol açan platisma bantlarının tedavisinde de botoks prosedüründen yararlanılması mümkündür. Botox kaslar üzerinde yarattığı gevşetici etkisi dolayısıyla migren tedavisinde de tercih edilebilen bir tedavi yöntemidir. Botox enjeksiyonunun kullanıldığı diğer bir alan aşırı terleme tedavisi olmaktadır. Botox ter bezlerinden aşırı miktarda ter salınımını engeller ve kişinin yaşam konforunun artmasına yardımcı olur.

Author

Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?