-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Botox yaş alma ile birlikte giderek belirginleşen kırışıklıkların ve derideki mimik çizgilerinin hafifletilmesi, daha belirsiz ve silik bir hale getirilmesi hatta yok edilmesi amacına yönelik olarak uygulanan bir medikal estetik prosedürüdür. Botoks tek seferlik bir tedavi olmayıp kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 4-6 ay civarıdır.
Botoks genellikle 30 yaş üzerindeki kişiler tarafından tercih edilmekle birlikte botoks için kesin bir alt sınır yoktur, bu durum kişi özelinde ihtiyaçlara göre değişebilir. Eğer kas aktiviteleri ve deri yapısı gibi kişisel özelliklere bağlı olarak kırışıklıklar daha erken yaşlarda başladıysa 20’li yaşlarda da botoks yöntemine başvurulabilir. Bununla birlikte botoksun en büyük avantajı düzenli tekrarlanmaya bağlı olarak meydana gelen ve kırışıklık yapma özelliği bulunan mimik kaslarının üzerindeki önleyici etkisidir.
Botox Nedir?
Kaslar üzerinde gevşetici etkiye sahip olan bir toksinden üretilen botox ileri teknolojiye sahip olan laboratuvarlarda taksin sentetik olarak izole edilmekte ve tıp alanında kullanıma sunulmaktadır. Estetik amaçlı olarak yaygın bir kullanımı bulunan botoks tıbbın birçok farklı branşında da kullanılmaktadır. Bu kapsamda botoksun çeşitli nörolojik hastalıklardan kaynaklanan spazmların tedavisinde, şaşılık tedavisinde ya da anal fissür tedavilerinde uzun bir süredir etkili ve güvenli şekilde kullanıldığı bilinmektedir.
Botoks yüzde oluşan ya da yeni yeni oluşmaya başlayan kırışıklıkların tedavisi ve önlenmesi amacına yönelik uygulanabilen etkili bir medikal estetik prosedürüdür. Boyunda yaşlı bir ifade oluşmasına eden olan platisma bantlarının tedavisinde de botoks prosedüründen yararlanılmaktadır. Botoks kaslar üzerindeki gevşetici etkisi nedeniyle migren tedavisinde de tercih edilebilen bir yöntemdir. Botoks enjeksiyonunun kullanıldığı diğer bir alan ise aşırı terleme tedavisidir. Botoks ter bezlerinden aşırı ter salınımını engelleyerek kişinin yaşam konforunun artmasını sağlar.
Botoks ilaç sınıfında değerlendirildiği için günümüzde yalnızca doktor kullanımına açık bulunmaktadır. Kas yapıları üzerinde geri dönüşü olan geçici gevşetici bir etkisi olan botoks yetkinliği olmayan kişiler tarafından yanlış şekilde uygulandığında çok ciddi riskler barındırabilir.
Botox uygulaması her ne kadar teknik olarak kolay görünse de detaylı cerrahi anatomisine sahip, dikkatli ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanmalıdır.
Botox Nasıl Yapılır?
Botoks prosedürü mimik kaslarına kıldan daha ince iğnelerle mikro enjeksiyonlar şeklinde uygulanan bir tedavidir. Botoks enjeksiyonu ile uygulama bölgesindeki kas aktiviteleri geçici olarak bloke edilmekte ve kırışıklık oluşumu engellenmektedir. Botoks uygulamasından önce uygulama yapılacak olan bölge dezenfektan solüsyonla temizlenir. Kişi özelinde belirlenmiş olan noktalara mikro enjeksiyonların yapıldığı prosedür yaklaşık 15-20 dakikada tamamlanır. Lokal anestezi altında uygulanan botox ağrılı ya da acılı bir tedavi değildir.
Botox tek seferlik bir tedavi olmayıp ortalama 4-6 ay arası etki süresi vardır. Düzenli olarak yinelenmesi durumunda botoks tedavisinin kalıcılığı artar. Ayrıca alın, göz çevresi ve kaş arası gibi kas aktivitesinin yoğun bir şekilde gerçekleştiği bölgelerde kaslarda kırışıklık yapan bölümlerde kontrollü bir atrofi ile oluşmuş kırışıklıkların açılmaya başladığı bilinir.
Düzenli olarak tekrarlanan botox enjeksiyonu ile aynı zamanda yeni oluşmuş, derinleşmemiş ancak derinleşme potansiyeli olan çizgilerin engellenmesi de mümkündür. Kırışıklık olan derinin katlanma bölgelerinde kolajen üretiminin yavaşlamasına bağlı olarak herhangi bir bölgede oluşmaya başlayan kırışıklık çok hızlı bir şekilde gelişebilir. Botoks koruyucu etkisi ile bu tür olumsuz durumların gelişmesinden önce alınan bir önlem olarak kabul edilir.
Botoks enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesi kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Yüzüstü yatılmaması ve aşırı fiziksel aktivitede bulunulmaması konusunda da dikkatli olunmalıdır. Uygulamadan sonra sauna ve hamam gibi sıcak uygulamalardan da kaçınılmalıdır. Yine botoks enjeksiyonundan sonra kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, Omega-3 ve E vitamini kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçların botoks enjeksiyonundan 7 gün önce bırakılması gerekir.
Botox tedavisinin kalıcılığı kişinin metabolizma hızı, kuvvetli mimik kasları, sık spor aktiviteleri, sıcak su hamam sauna alışkanlığı ve yüze sıklıkla masaj uygulanması gibi faktörlerden olumsuz yönde etkilenir.
Botox alın kırışıklığı, kaş ortası çizgileri, boyundaki kırışıklıklar ve göz çevresi çizgileri gibi sorunların olduğu bölgeye uygulandığından mevcut kırışıklıklar derinse yılların çizgilerini bir anda yok etmez. Düzenli olarak tekrarlanması durumunda kırışıklıklar önce daha az derin bir hale gelir. Daha sonra silikleşip belirsizleşir. Kas aktivitesinin kendine gelmesine ve eski gücünü kazanmamasına izin vermek bu konudaki kilit noktadır.
Botoks enjeksiyonunun yapıldığı bölgede geçici bir kızarıklık meydana gelebilir. Eğer botoks tedavisi sırasında enjeksiyon yapılırken nadiren de olsa kılcal damara denk gelinirse morluk oluşabilir. Bu morluk da birkaç gün içerisinde kendisinden geçer. Botox enjeksiyonu genellikle 4-7 gün içinde etkisini göstermekle birlikte tam etki yaklaşık 14.günde ortaya çıkar. Botoks uygulamaya engel bir durunu olmayan 18-65 yaş arasındaki herkese uygulanabilir. Eğer mimik çizgileri oluşmadan ya da derinleşmeden botoks enjeksiyonu uygulanırsa bu durumda tedavinin daha başarılı olması mümkün olabilir.
Birsen
28 Mart 2023 at 14:29Merhaba ben 60 yaşındayım. Göğüs altlarım çok terliyor. Giysilerim ıslanıyor. Bu bölgeye botox yapılabilir mi?
Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
11 Nisan 2023 at 15:22Merhaba, +90 542 830 80 62 numaramızdan bizlere ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.