-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Kadınlar ve erkekler genellikle ciltlerinde yaşlanmanın ilk belirtileri olarak ince çizgiler ve kırışıklıklar oluştuğunu fark edince, etkili bir prosedür olan botox tedavisine başvurmayı tercih eder. Botox uygulanması kolay, hızlı etki eden ve konforlu bir medikal estetik prosedürdür. Herhangi bir cerrahi kesi gerektirmeden gençleşme etkisi sağlaması nedeniyle son yıllarda giderek artan bir popülariteye sahiptir. Botoks tedavisinden optimum fayda sağlamak adına dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri ise tedaviyi izleyen dönemde etkinin azalmasına neden olabilecek bazı durumlardan kaçınmaktır.
Botoks tedavisinin etki edebilmesi ve uzun süre kalıcılık gösterebilmesi için botox sonrası yapılmaması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
– Botox enjeksiyonundan sonraki ilk 6 saat uygulama bölgesine su değdirilmemelidir. Botox yapılan alanı suyla temas ettirmek, botox enjeksiyonunun tedavisini azaltabilir.
– Botox uygulamasından sonraki ilk 7 gün boyunca güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Açık havaya çıkılması gerekiyorsa mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Ayrıca solaryum ve lazer gibi cildi yakabilecek işlemlerden uzak durulmalıdır.
– Botox yapılan bölgeyi darbelerden korumak önemlidir. Bunun için darbe almaya neden olabilecek riskli hareketlerden uzak durmak, kalabalık ortamlarda bulunmamak ve çok hızlı hareket etmekten kaçınmak gerekir.
– Yine botox enjeksiyonunu takip eden 7 gün boyunca sıcak suyla banyo yapılmamalı ve yoğun buhar içeren hamam, sauna gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. Bunun nedeni; yoğun buhar, nem ve sıcak suyun botoks tedavisinin etkisini azaltan faktörler arasında yer almasıdır.
– Terlemeye neden olabilecek spor yapmak, eşya taşımak ve ağır efor gerektiren yorucu faaliyetlerden uzak durulmalıdır.
– Botox tedavisinden önce ve sonra kan sulandırıcı ilaç kullanmamak önemlidir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıldığında kanama ve morarma gibi istenmeyen etkiler yaşanması riski söz konusu olabilir.
– Botox tedavisini takip eden 2 gün boyunca enjeksiyon bölgesi kaşınmamalı, ovuşturulmamalı ve bölgeye masaj yapılmalıdır. Bu tür uygulamalar enjekte edilen botox maddesinin yer değiştirmesine neden olabilir, hatta ciltte deformasyonlara yol açabilir.
– Botox enjeksiyonu yapılan alanın üzerine yatmak, tedavi bölgesinde şekilde bozukluklarına ve deformasyona neden olabilir. Bu nedenle uygulama bölgesinin üzerine yatmamaya özen gösterilmelidir.
– Botox tedavisinden sonra sigara ve alkol kullanılmaması önerilir. Sigara ve alkol kan akışının azalmasına neden olarak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
– Botox enjeksiyonu yapılan bölgeye erken iyileşme döneminde peeling, epilasyon ve makyaj uygulanmamalıdır. Doktorun onayı olmadan hiçbir kozmetik ürün ve krem kullanılmamalıdır. Aynı şekilde dövme ve kalıcı makyaj uygulamaları için iyileşme sürecinin tamamlanması beklenmelidir.
Botoks Nedir?
Botoks her ne kadar estetik sektöründe son derece popüler olsa da, uzun yıllardır tıp alanında pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Botoksun ana maddesi, Clostridium Botulinum bakterisinden laboratuvar ortamında üretilir.
Botox, ciltte çizgiler ve kırışıklıklar olan bölgelere enjekte edildiğinde, bölgedeki kasların kasılmasını geçici olarak engeller. Kasların kasılması engellenince cilt yüzeyindeki çizgiler ve kırışıklıklar ortadan kalkar. Botoks enjeksiyonuyla birlikte cildin pürüzsüzlüğü, nemliliği, canlılığı ve parlaklığı artabilir.
En yaygın kullanımı estetik amaçlı olan botox sayesinde yaş almayla birlikte ciltte meydana gelen çizgiler ve kırışıklıklar giderilir. Bunun sonucunda ciltte daha genç bir görünüm elde edilir.
Botox Kimlere Uygulanır?
Botox tedavisi uygulanmadan önce hasta özelinde bazı değerlendirmeler yapılır ve hastanın botox prosedürüne uygun olup olmadığı kararı verilir.
– Botox tedavisi 18 yaşının üzerindeki kişilere uygulanabilir.
– Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlara bot yapılmaz. Şu ana kadar botoxun kanıtlanmış herhangi bir zararlı etkisi olmasa da, olası bir riski önlemek için hamilelik ve emzirme dönemlerinde botox yapılması tercih edilmez.
– Botox yapılacak kişinin, botox maddesine karşı herhangi bir alerjik reaksiyon riski olmamalıdır.
– Botox ciltteki ileri derecedeki kırışıklıklara, derin çizgilere, çökmelere ve sarkmalara karşı etkili değildir. Botox enjeksiyonunun başlangıç seviyesindeki cilt deformasyonları için işlevsel olduğu unutulmamalıdır.
Botox Nasıl Yapılır?
Botox yapılmadan önce hasta muayene edilir. İhtiyaçlar ve beklentiler değerlendirilerek, hangi bölgelere ve hangi dozlarda enjeksiyon yapılacağı belirlenir. Cilt temizlenir ve lokal anestezi etkisine sahip krem sürülür ve etki etmesi beklenir. Daha sonra ince uçlu enjektörler kullanılarak botox enjekte edilir. Cilt uyuştuğu için enjeksiyon sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Botox tek seansta tamamlanan ve ihtiyaç halinde aynı anda farklı bölgelere uygulanabilen bir medikal estetik prosedürdür. Genel anestezi uygulanmadığı ve cerrahi kesi yapılması söz konusu olmadığı için hasta botoxtan sonra günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.
Botoxun Faydaları Nelerdir?
– Botox tedavisinden sonra bölgede pürüzsüz ve sıkı bir görünüm elde edilir. Cilt kuruluğu giderilir, ciltte nemli ve aydınlık bir görünüm ortaya çıkar.
– Çizgiler ve kırışıklıklar gibi yaş alma belirtilerinin giderilmesiyle kişinin olduğundan daha genç görünmesi mümkün olabilir.
– Botox, cerrahi kesi ve anestezi olmadan gerçekleştirilen pratik ve konforlu bir medikal estetik prosedürdür.
– Botox tedavisinden sonra hastanın günlük yaşantısında herhangi bir kesinti söz konusu olmaz.
– Botox genel olarak ağrısız, acısız ve yan etkisiz bir medikal estetik prosedürdür.
Botox Zararlı mı?
Botox tedavisi alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından hasta özelinde planlandığı ve doğru tekniklerle uygulandığı sürece hiçbir zararı yoktur. Bununla birlikte tüm medikal estetik prosedürler gibi botox tedavisinin de bazı yan etkileri vardır. Bu yan etkiler enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme ve hafif morarma şeklinde ortaya çıkar. Diğer yandan söz konusu yan etkiler herhangi bir müdahale gerekmeksizin genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Botox Kalıcı mı?
Botox medikal estetik bir prosedür olması, diğer bir deyişle herhangi bir cerrahi kesi içermemesi nedeniyle kalıcı sonuçlar vermez. Botox tedavisinin etkileri genellikle 4 ila 6 ay süreyle kalıcıdır. Bu süre hastanın mimik kullanım alışkanlıklarına, metabolizma hızına, uygulama bölgesine, kullanılan botox maddesine, enjekte edilen doza ve bazı diğer faktörlere göre kişi özelinde değişiklik gösterebilir.
Botox maddesi genellikle 4 ila 6 aylık süre içinde vücut tarafından yavaş yavaş absorbe edilir ve doğal yollarla vücut dışına atılır. Bu sürenin sonunda kişinin talep etmesi ve doktorun uygun görmesi halinde botox tedavisi tekrarlanabilir.
Botox Yüzde İfadesiz Bir Görünüme Neden Olur mu?
Botox tedavisi deneyimli doktorlar tarafından uygulandığı takdirde herhangi bir sorun söz konusu olmaz. Ancak yanlış botox uygulaması yüzde ifadesiz bir görünüm oluşmasına neden olabilir. Botoks mutlaka uzmanlık ve deneyim gerektiren bir medikal estetik prosedürdür. Ancak bu sayede botox doğru noktalara ve doğru dozlarda uygulanabilir. Kişinin yüzündeki çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi, ancak mimiklerin herhangi bir şekilde etkilenmediği ve yüzdeki doğal ifadenin korunduğu durumlarda başarılı bir botox tedavisinden bahsedilmesi mümkündür.
Botox tedavisinin etkisi 4 ila 6 ay içinde tamamen kaybolur ve uygulama bölgesindeki kaslar faaliyetlerini yerine getirmeye başlar. Kırışıklıklar ve çizgiler yavaş yavaş belirginleşir. Botoksun düzenli olarak yenilenmesiyle kaslar kasılmama yönünde eğitilir ve botoxun etkisi her uygulamanın ardından daha uzun sürmeye başlar. Botoxun tekrarlanmasıyla ilgili genel bir sınır bulunmamakla birlikte her uygulama öncesi hasta özelinde değerlendirme yapılmalıdır.