burun dolgusu kaç yaşında yapılır
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 1
  • 0
burun dolgusu kaç yaşında yapılır

Burun gelişimi genellikle 18 yaş civarında tamamlanır. Bu nedenle burun estetiği ameliyatı ya da burun dolgusu yapılmadan önce 18 yaşına diğer bir deyişle burun gelişimi tamamlanana kadar beklenmesi gerekir.  Burun dolgusu, burun estetiği ameliyatı gibi kalıcı bir prosedür olmasa ve büyüme noktalarına zarar vererek burun gelişim sürecini olumsuz yönde etkilemese de burun gelişimi tamamlanmadan uygulanması tercih edilmez. 

Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?

Burun dolgusu burundaki bazı şekil bozukluklarının düzeltilmesi ve burna hacim kazandırılması için uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Burun dolgusu enjeksiyonundan önce hastanın ihtiyaçları ve beklentileri değerlendirilir. Dudak ile burun ucu arasındaki mesafe ve altın oran gibi etkenler göz önünde bulundurularak hastanın beklentileriyle de uyumlu olacak şekilde en doğal görünüme ulaşılması hedeflenir. Yapılan planlama dahilinde dolgu enjeksiyonunun burnun hangi kısımlarına yapılacağı belirlenir. Burun ucuna, sırtına ya da ihtiyaç halinde her ikisine dolgu enjeksiyonu yapılması mümkündür. Yalnızca burun ucuna dolgu yapılabileceği gibi burun ucunda düşüklük bulunan hastalarda burun ucu veya burun kenarı dolgusu ile kemerli burun dolgusunun aynı anda yapılması söz konusu olabilir. Bu aşamada hastanın beklentileri kadar önemli olan diğer bir faktör doktorun değerlendirmesidir. 

Burun dolgusunun yapılacağı bölge ve noktalar belirlendikten sonra uygulama yapılacak bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülerek işlemin acısız ve ağrısız olması sağlanır. Uygulama bölgesi uyuştuktan sonra belirlenmiş bölgelere dolgu maddesi enjeksiyonu yapılır. Ortalama 15 ila 30 dakika içinde burun dolgusu enjeksiyonu tamamlanır. 

Burun Dolgusu Kalıcı mı?

Burun dolgusu ortalama 12 ila 18 ay süre kalıcıdır. Burun estetiği ameliyatındaki kalıcı sonuçların burun dolgusu enjeksiyonundan sonra alınması söz konusu değildir. Kalıcılık süresi kişiden kişiye değişebilen burun dolgusu istenildiği takdirde yenilenebilir. Kalıcılık süresi kullanılan doz, kullanılan dolgu maddesi ve hastanın yapısal özellikleri gibi etkenlere bağlıdır. İlk burun dolgusundan sonraki ikinci dolgu uygulaması 2 yıla kadar dayanabilir. Burun dolgusu burunda istenilen değişikliklerin burun estetiği ameliyatı gerekmeksizin yapılması mümkün olan kişilerde etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Bu nedenle burun dolgusu en çok tercih edilen medikal estetik prosedürlerden biri olma özelliğine sahiptir. 

Burun dolgusunun hangi yöntemle yapıldığı kalıcılık süresini etkileyebilir. Bununla birlikte seçim yapılırken genellikle vücuttan doğal olarak atıla dolgu maddeleri tercih edilir. Vücuttan atılamayan kalıcı dolgular sağlık açısından olumsuz yan etkilere neden olabilir. 

Burun Dolgusunun Avantajları

Burun dolgusu sayesinde istenilen burun şeklinin ameliyatsız bir şekilde elde edilmesi mümkün olabilir. Tıbbi nedenlerle anestezi alması mümkün olmayan ya da ameliyat sonrası iyileşme süreci belirli riskler taşıyan kişilerde burun dolgusunun tercih edilmesi önemli bir avantaj sağlar. Burun dolgusu, burun estetiği ameliyatına göre daha az risklidir. Kalıcı olmamasına karşın istenildiği takdirde tekrarlanması mümkündür. 

Burun dolgusu son derece kısa sürede acısız, ağrısız ve pratik bir şekilde burun ucunun kaldırılmasına ve burun kemerinin yok edilmesine imkan verir. Uygulamadan sonra uzun bir iyileşme sürecine gereksinim duyulmadığından hastalık günlük hayatı ve iş hayatı kesintiye uğramaz. Hastanede yatış gerekmediği gibi enjeksiyon sonrası hemen günlük hayata dönülmesi mümkündür. 

Burun dolgusu, burun estetiği ameliyatına göre çok daha uygun maliyetlidir. Burun estetiği ameliyatı sonuçlarından memnun olmayanlar için revizyonel burun estetiği ameliyatına gerek kalmadan burun görünümünün düzeltilmesine imkan verir. Herhangi bir kesi ya da kanama söz konusu değildir. 

Burnunda büyük ve kalıcı bir değişiklik yaptırmak isteyen kişiler için öncelikle burun dolgusu yaptırmak çok daha doğru bir adım olarak kabul edilir. Böylece hasta ameliyattan önce, elde edilecek sonucu görebilir. 

Burun Dolgusu Hakkında Merak Edilenler

burun dolgusu hakkında  merak edilenler

Burun dolgusu mutlaka bu alanda yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip olan doktorlar tarafından, hijyenik ortamlarda yapılmalıdır. Burun dolgusu enjeksiyonunda insan biyokimyasına uygun özelliklere sahip dolgu malzemeleri ve hyaluronik asit kullanılmalıdır. Bu tarz dolgu maddelerinin dudak ve çene dolgusu enjeksiyonunda uzun yıllardır güvenli bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Burun dolgusu; burun deliği genişliği, burun ucu düşüklüğü, burun kemeri bozukluğu gibi sorunlara etkili bir çözüm haline gelebilir. 

Burun dolgusu kemikte ya da kıkırdak dokuda herhangi bir değişiklik yapılmasını gerektirmez. Burun dolgusu enjeksiyonunda kullanılan maddelerin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda burun dolgusu enjeksiyonu uygulanmaz. Kan pıhtılaşma sorunu ya da Hashimoto, SLE ve Behçet gibi hastalıkların aktif dönemlerini yaşayanlara burun dolgusu yapılmaz. 

Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra yapılan dolgunun şeklinde bir bozulma olmaması için uygulama bölgesine dokunulmaması önemlidir. Aynı gün bölgeye basınç uygulanması halinde dolgu dağılabilir ve elde edilen estetik görünüm bozulabilir. Aynı şekilde dolgunun yapıldığı ilk 24 saat içinde sıcak duştan ve saunadan kaçınılmalı yani bölge aşırı ısıya maruz bırakılmamalıdır. Burun dolgusu birkaç gün içinde dokuya yerleşir. Burun dolgusu deri altına enjeksiyonu içerdiğinden nefes alıp vermeyi etkilemesi söz konusu değildir.

Author

Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?