-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Dolgu; enjeksiyon yoluyla uygulanan, cerrahi bir işlem gerektirmeyen, geçici etkiler sağlayan, kolay ve pratik bir medikal estetik prosedürdür. Günümüzde genetik faktörler, yaş alma, çevresel etkenler, kilodaki ani değişiklikler gibi farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan deformasyonların giderilmesi amacıyla sıklıkla dolgu enjeksiyonuna başvurulur.
Dolgu enjeksiyonunda genellikle hyaluronik asit bazlı dolgu malzemeleri kullanılır. Bununla birlikte bazen dolgu enjeksiyonu sırasında çeşitli hatalar yapılır. Hastaya yanlış dozda dolgu enjeksiyonu yapılması ya da kişi özelinde ihtiyaç olan noktalara enjeksiyon yapılmaması gibi durumlarda ortaya çıkan sonuç hasta memnuniyetsizliğine neden olabilir. Bu tür durumlarda enjekte edilen dolgu malzemelerinin tamamının ya da bir kısmının eritilmesi söz konusu olabilir.
Hyaluronik asit bazlı dermal dolgu maddelerinin eritilmesi için genellikle hyalüronidaz maddesi kullanılır. Hyalüronidaz yanlış ya da hatalı yapılan dolgu işlemlerinin eritilmesini sağlayan bir enzimdir. Bu özel enzimle hyalüronik asit içerikli dolgular parçalanarak eritilir.
Dolgu eritme burun ve diğer pek çok bölgede kullanılabilir. Kullanılan Hyalüronidaz enziminin en önemli özelliği yalnızca dolguya etki etmesi ve bölgedeki dokulara herhangi bir zarar vermemesidir.
Dolgu Eritme Neden Yapılır?
Dolgu enjeksiyonu son derece etkili ve doğal sonuçlar alınmasını sağlasa da zaman zaman istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu durumda dolgunun eritilmesi yoluyla elde edilen görünümün iyileştirilmesi ya da tamamen eski görünümün geri kazanılması söz konusu olabilir. Dolgu eritme işlemi yapılmasını gerektiren belli başlı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Dolgu nedeniyle istenmeyen bir şişlik oluşması,
- Dolgu sonrası istenilen görünümün elde edilememesi ve kötü bir görünüm ortaya çıkması,
- Dolgudan sonra küçük topaklar meydana gelmesi,
- Dolgunun gereken derinliğe verilememesi ve yüzeysel kalması,
- Dolgudan sonra uygulama bölgesinde asimetri ortaya çıkması,
- Özellikle dudaklarda fazla doz dolgu enjekte edilmesi,
- dolgunun damarsal sorunlara yol açması.
Dolgu Eritme Güvenli mi?
Dolgu eritme işleminde kullanılan Hyalüronidaz içeriğinde aktif şekilde asit madde vardır. Bu yüzden dolgu eritme mutlaka bu konuda deneyimli uzmanlarca yapılmalıdır. Ayrıca dolgu eritme işleminde kaliteli malzeme kullanılması çok önemlidir.
Dolgu Eritme Nerede Kullanılır?
Dolgu eritme burun, dudak kenarları ve dudak üzeri gibi bölgeler başta olmak üzere pek çok fazla yerde uygulanabilir. Diğer yandan yanak, boyun ve göz altı bölgelerinde yapılan dolgu enjeksiyonlarından sonra da gerekli görülürse dolgu eritme yapılabilir.
Dolgu eritme işlemi sırasında yüz kaslarına herhangi bir zarar verilmeksizin sadece dolgu maddesine işlem uygulanır. Kalıcı dolgu işlemlerinde etki elde edilmesi söz konusu değildir. Dolgu eritme yalnızca geçici dolgular için uygulanabilecek bir yöntem olma özelliğine sahiptir.
Dolgu Eritme Ne Kadar Sürer?
Dolgu enjeksiyonundan sonra hasta memnuniyetsizliğinin oluştuğu durumlarda hyaluronik asit bazlı dolgular eritilir ve kişinin eski görünümüne kavuşması sağlanır. Fazla doz uygulama nedeniyle kötü bir görünüm oluştuğunda ise kısmi olarak dolgu eritme yoluyla dolgu uygulamasından elde edilen sonuç iyileştirilebilir. Dolgu eritme genellikle tek bir enjeksiyon işlemiyle gerçekleştirilen, kısa süreli bir işlem olma özelliğine sahiptir.
Basit ve pratik bir işlem olan dolgu eritme prosedüründe küçük bir iğne kullanılarak enjeksiyon yapılır. Uygulamadan sonra kişinin günlük hayatında bir kesinti olmaz.
Dolgu Eritme Yan Etkisi Var mı?
Estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürler daha iyi bir görünüme sahip olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Etkili sonuçlar alınması için dolgu enjeksiyonu mutlaka bu alanda uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılır. Yanlış yapılan uygulamalar sonucunda farklı sorunlarla karşılaşılması riski vardır.
Özellikle yüz bölgesinde dolgu enjeksiyonundan sonra ortaya çıkan deformasyonların giderilmesi amacıyla dolgu eritme prosedüründen faydalanılabilir. Dolgu eritme işlemi yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip olan doktorlar tarafından kişi özelinde planlanarak doğru tekniklerle uygulandığında herhangi bir yan etkiye neden olması söz konusu değildir. Dolgu eritme işleminde yapılan enjeksiyon yalnızca dolgu maddesine etki eder ve dolgunun eritilmesi sağlanır.
Özellikle yüz bölgesinde burun, dudak ve göz altı gibi bölgelere fazla dolgu maddesi enjekte edilmesi görünüm açısından rahatsız edici sonuçlara neden olabildiği için dolgu eritme prosedürüne gerek duyulabilmektedir.
Her Dolgu Eritilir mi?
Her dolgunun eritilmesi mümkün değildir. Ancak piyasada kullanılan dolguların çoğu hyaluronik asit bazlıdır ve bunlar eritilebilirler. Diğer yandan sentetik ya da yarı sentetik maddelerin kullanıldığı dolgu enjeksiyonlarından sonra dolgu eritme yaparak sonuç alınamaz. Sentetik ve yarı sentetik dolgular hyaluronik asit kökenli dolgulara göre daha uzun süre dayanır. Ayrıca daha fazla hacim kazandırmaları mümkündür. Eritilme özellikleri olmadığından sentetik ya da yarı sentetik dolguların son derece deneyimli doktorlar tarafından uygulanması konusunda gereken özen gösterilmelidir. Bu tür dolguların enjeksiyonundan sonra olası bir estetik bozukluk ortaya çıkarsa enjekte edilen dolgu maddesinin etkisi geçene kadar beklenmesi gerekir. Tercih edilebilecek diğer yöntem ek dolgu enjeksiyonuyla bu görünümün giderilmeye çalışılmasıdır. Ancak bu her durumda etkili olacak bir yöntem değildir.