-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Genellikle ameliyatsız burun estetiği olarak adlandırılan burun dolgusu çok küçük hacimlerde dermal dolgu maddesi enjekte ederek burun görünümünü iyileştirilmesi, çukurların ve tümseklerin düzeltilmesi amacıyla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Burun ameliyatından sonra asimetriyi düzeltmek ve burnun şeklini iyileştirmek için de kullanılabilen invaziv olmayan bir tedavidir. Dudaklar, yanaklar, çene ve burun dahil olmak üzere kozmetik prosedürlerde kullanılan çok çeşitli dermal dolgu maddeleri vardır. En yaygın dolgu maddeleri, vücutta bulunan hyaluronik asit olarak bilinen doğal şekerden oluşur.
Burun dolgusu pratik ve konforlu bir uygulama olması aynı zamanda da etkili sonuçlar sağlaması nedeniyle hem erkek hem kadın hastalar arasında oldukça popülerdir. Burun estetiği ameliyatı ile karşılaştırıldığında iyileşme süresine ihtiyaç duyulmaması ve daha uygun maliyetli olması gibi avantajları da ön plana çıkar. Aynı zamanda burun estetiği ameliyatında ortaya çıkması olası ciddi yan etkiler, riskler ve komplikasyonlar burun dolgusu tedavisinde söz konusu değildir.
Burun dolgusu;
- Burun simetrisinin geliştirilmesi,
- Burundaki kontur düzensizliklerinin giderilmesi,
- Yumru görünümünün azaltılması için çevreleyen dokunun doldurulması,
- Burunda iyileştirilmek istenen oyuklar ya da çöküntüler olması,
- Burun ucunun sarkık olması,
- Yuvarlak burun ucu görünümünün azaltılmak istenmesi,
- Burun profilinin düzeltilmesi ve geliştirilmesi amacıyla uygulanabilir.
Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?
Burun dolgusu lokal anestezi altında uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Genellikle ortalama 30 dakika içinde tamamlanan tek seansla gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda doktorun uygun görmesi halinde birden fazla seansa ihtiyaç duyulabilir.
Kullanılan dolgu tipine ve düzeltilmek istenen sorunun boyutuna bağlı olarak bazı hastalarda burun dolgusu enjeksiyonundan 2 ila 3 hafta sonra kontrol muayenesi yapılır. Gerekli görülmesi halinde rötuş enjeksiyonuyla süreç tamamlanır.
Lokal anestezik etkili krem tedavi bölgesine sürüldükten ve etki ettikten sonra ince uçlu bir iğneyle ve küçük damlacıklar şeklinde önceden belirlenen noktalara enjeksiyon yapılır. Enjeksiyonun hangi bölgelere ve hangi miktarda yapılacağı yapılması gereken iyileştirmenin türüne ve kapsamına bağlı olarak değişebilir.
Burun dolgusu enjeksiyonu ile elde edilen sonuçlar ortalama 12 ila 18 ay süreyle kalıcılığını korur. Süre kişinin yapısal özelliklerine, kullanılan dermal dolgu maddesinin türüne ve enjekte edilen miktara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Burun Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Burun dolgusu enjeksiyonu sonrasında basit ve minimum bakıma gereksinim duyulur. Tedavi bölgesi temiz tutulmalı, bölgeye burun dolgusu enjeksiyonunu izleyen 24 saat süreyle makyaj yapılmamalı, ilk 48 saat egzersiz yapmaktan ve belirtilen süre boyunca ağır gözlükler takmaktan kaçınılmalıdır. Burun dolgusu enjeksiyonundan sonraki 2 hafta boyunca güneşe maruz kalınmamalı, sauna ve hamam gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca mümkün olduğunca tedavi bölgesine dokunulmamalı, basınç uygulamaktan ve darbe almaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca burnun darbe alması riski bulunan sporlar ve egzersizler bir süreliğine bırakılmalıdır.
Burun dolgusu alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulandığı sürece son derece güvenli ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Bununla birlikte burun dolgusu enjeksiyonu sonrasında nadir olmakla birlikte asimetri, alerjik reaksiyon, enjeksiyon bölgesinde morarma, kanama, şişme, ciltte hasar ve olası yara izi, cilt nekrozu ve enfeksiyon gibi risklerle karşılaşılabilir.
Burun dolgusunun minimal invaziv bir tedavi olması, işlemden önce bazı kısıtlamalara uyulması gerekmediği anlamına gelmez. Tedaviden bir hafta önce E vitamini tabletleri gibi kan sulandırıcı takviyeler tüketilmemelidir. Ek olarak, ibuprofen veya aspirin gibi iltihap önleyici ilaçlardan uzak durulmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler tüketilerek K vitamini seviyesinin artırılmaya çalışılması morarma riskinin azaltılmasını sağlayabilir.