-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Çene dolgusu son yılların en çok tercih edilen medikal estetik prosedürlerindan biridir. Çene dolgusunda çenenin uç kısmından başlanır ve kulak önüne kadar enjeksiyon yoluyla uygulama yapılır. Böylece çenenin her iki kısmının belirginlik kazanması sağlanır. Dolgunun çene hatlarına ve uç kısımlara yapılması sayesinde yüz bölgesi daha estetik bir görünüm elde eder. Çene dolgusu hem kadınlara hem erkeklere çene köşelerinin belirgin hale gelmesi amacıyla uygulanır.
Dolgu enjeksiyonu prosedürleri arasında en popüler olanlardan biri çene dolgusudur. Çene dolgusu çenenin var olan kontürünün belirginleştirmesini sağlar. Dolgu enjeksiyonu yoluyla güçlü ve estetik görünen bir çene yapısı elde edilir. Böylece yüzdeki ilk odak noktası olarak kabul edilen çene kısmı güzel ve net bir görünüme kavuşur.
Çene dolgusu fiyatları belirlenirken kullanılacak olan ürün, enjekte edilecek doz ve benzer etkenler dikkate alınır. Her hastanın yüz yapısı ve elde edilmek istenilen sonuç farklı olduğundan kullanılması gereken malzeme ve enjeksiyon yapılacak bölge kişi özelinde değişir. Çene dolgusunda mutlaka kaliteli dolgu maddesi kullanılmalıdır. Sağlık standartlarına uygun, kaliteli malzemelerin kullanılması dolgunun kalıcı olması kadar kişinin sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.
Tüm estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürler gibi çene dolgusu da bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip doktorlar tarafından yapılmalıdır. Deneyimli ve uzman doktorlar hasta özelinde ihtiyaçları belirler ve planlama yaparlar. Bu planlamaya uygun yapılan enjeksiyon sonucunda olumlu sonuç alınma olasılığı yükselir. Dolgu enjeksiyonunun hatalı ya da yanlış doz kullanılarak yapılması sonucunda bir şekil bozukluğu ile karşılaşılabilir. Bu durumun önlenmesi için mutlaka uzman ve deneyimli doktorlar ile çalışılmalıdır.
Çene dolgusu enjeksiyonundan sonra elde edilen sonuçların ne kadar süre kalıcı olacağı hastanın yapısal özelliklerine ve giderilmek istenen sorunun derecesine göre değişebilir. Çene dolgusu enjeksiyonundan sonra kalıcılık süresi genellikle on iki ila on sekiz ay arasında değişir. Mevcut bölgedeki hatları belirginleştiren çene dolgusu kalın yapısıyla lifting etkisi yaratır. Çene dolgusu enjeksiyonundan sonraki ilk hafta uygulama bölgesinde ödem ve sertlik görülebilir. Dolgu enjeksiyonundan yaklaşık iki hafta sonra çene dolgusu enjeksiyon yapılan bölgedeki dokularla uyum sağlar, sertlik ve ödem yumuşamaya başlar. Doğru şekilde uygulanan çene dolgusu yüz hattı görünüşünde olumlu etkiler alınmasına yardımcı olur. Ödemlerin iyileşmesinden sonra elde edilen sonuç belirginlik kazanır. Çene dolgusunda kullanılan dermal dolgu maddesinin içinde bulunan hyaluronik asit doğal bir madde olduğu için çene dolgusu enjeksiyonundan sonra elde edilen sonuçlar uzun süre kalıcılığını korur. Özellikle ilk kez dolgu işlemi uygulanan ciltlerde etki daha uzun sürelidir. İşlemin kalıcılığı üzerinde uygulama yapılacak kişinin yaşı, yapısal özellikleri ve enjekte edilen dolgu miktarı da etkilidir.
Jawline Dolgu Ne Kadar Süre Kalıcıdır?
Çene dolgusu enjeksiyonundan elde edilen sonucun kalıcılığı kişi özelinde değişmekle birlikte en fazla on sekiz aydır. Dolgunun enjeksiyon bölgesindeki dokuya uyum sağlaması elde edilecek sonucu olumlu yönde etkileyen bir faktördür. Bu durumda çene hatları daha belirgin bir görünüm kazanır. Yaklaşık bir buçuk yıllık sürenin sonunda dolgu maddesi cilt tarafından emilerek etkisini kaybeder. Çene dolgusu enjeksiyonunda kullanılan hyaluronik asit içerikli dolgu maddesi sağlık açısından herhangi bir riski taşımaz. Çene dolgusu yapılması için cerrahi kesi ya da ameliyat yapılması gerekmez. Çene dolgusu pek çok kişinin korktuğunun aksine acılı ya da ağrılı bir prosedür değildir. Enjeksiyon sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmemesi için uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürülür. Uygulama bölgesinin uyuştuğundan emin olduktan sonra ince uçlu iğnelerle hasta özelinde belirlenen noktalara dolgu maddesi enjekte edilir.
Çene Hattınızı Çene Dolgusu ile Belirginleştirin
Çene dolgusu yapılırken iğneleme ve enjeksiyon tekniklerinden faydalanılır. Bu teknikler kullanılarak çene de bulunan çukurlar doldurulur, ön planda olan noktaların daha dengeli bir görünüm kazanması sağlanır. Böylece çene yapısında daha yumuşak bir görünüm ortaya çıkar. Yüzün alt bölgesinin doldurulmasını sağlayan çene dolgusu prosedüründe birden fazla dolgu maddesi kullanılması tercih edilebilir. Çene dolgusu enjeksiyonunda her uygulamanın kapsamı hasta özelinde belirlenir. Kullanılacak dolgu maddesinin türü ve miktarı hastanın çene yapısına göre belirlenir. Çene dolgusu prosedürüne geçilmeden önce hastaya alerji testi yapılır. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde dolgu maddesinin enjeksiyonu gerçekleştirilir.
Çene dolgusu enjeksiyonu 18 yaşının üzerinde olan ve dolgu enjeksiyonuna engel bir sağlık sorunu bulunmayan herkese uygulanabilir. Ancak uygulama konusunda karar yapılan değerlendirmeler sonucunda hasta özelinde verilir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kişilere, çene bölgesinde cilt reaksiyonu olanlara ve vücudunda iltihap bulunanlara çene dolgusu yapılmaz. Çene dolgusu enjeksiyonundan sonra hastanın günlük yaşantısına devam etmesinde bir sakınca yoktur. Enjeksiyondan sonraki birkaç gün uygulama bölgesinde şişlik ya da kızarıklık görülebilir. Ancak bu tür yan etkiler kısa bir süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.