-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Dudak dolgusu daha büyük ve dolgun dudaklara sahip olma amacıyla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Enjeksiyondan sonra dudaklar hemen hedeflenen görünüme kavuşmaz. Enjeksiyon bölgesinde geçici süreyle şişlik, kızarıklık ve morarma görülmesi olasıdır. Bu yan etkiler enjeksiyon kaynaklı olup normal bir durum olarak değerlendirilir.
Enjekte edilen dudak dolgusunun oturması için biraz zaman ihtiyaç vardır. Dudak dolgusunun oturması daha estetik ve doğal bir görünüme sahip olma imkanı verir. Dudak dolgusu, enjeksiyondan ortalama 1 ay sonra tamamen oturmuş olur ve istenilen görünüme ulaşılır. Bu süre yapısal özelliklere göre kişi özelinde değişebilir. Genellikle enjeksiyondan 1 hafta sonra dudağın toparlanma süreci başlar.
Dudak Dolgusunun Oturması İçin Ne Yapılmalı?
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra dermal dolgu maddesinin tam olarak oturması ve istenilen görünümün elde edilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Dudak dolgusu enjeksiyonunun hemen ardından sıcak ya da soğuk suyla duş alınmamalıdır. Dudakta enjeksiyona bağlı olarak gelişen morluklar ve şişlikler için yumuşak bir beze koyulan buzla kompres yapılması faydalıdır. Dudak dolgusu enjeksiyonunu izleyen kısa dönemde çok soğuk ve sıcak gıdalar tüketilmemelidir. Dudaklar olası darbelerden korunmalı ve çok fazla büzülmemesine özen gösterilmelidir. Kullanılan makyaj malzemeleri her zaman için kaliteli ürünler arasından seçilmeli, kalitesiz kimyasal içeriklere sahip ürünlerin cilde ve dudaklara sürülmemesi gerektiği unutulmamalıdır.
Dudak dolgusu enjeksiyonunu izleyen ilk zamanlarda daha yumuşak gıdalar tüketilmeli, alkol ve kafein barındıran içecekler dudağa değdirilmemeli, belirli bir süre sauna ve hamam gibi yüksek nemliliğe sahip olan ve enfeksiyon kapma riski yaratabilecek ortamlara gidilmemelidir. Bu noktalara dikkat edilmesi halinde dudak dolgusu kısa zamanda oturur ve iyileşme kısa süre içinde gerçekleşir.
Dudak Dolgusu Acıtır mı?
Dudak dolgusu yaptıracak kişilerin en çok merak ettiği “Dudak dolgusu acıtır mı?” ve “Dudak dolgusu kalıcı mı?” Sorularının yanıtlarıdır. Dudak dolgusu enjeksiyonu lokal anestezik etkili krem bölgeye sürüldükten ve etki etmesi beklendikten sonra yapıldığı için acı ya da ağrı hissedilmez. İstenilen uyuşma sağlandıktan sonra küçük dozlarda dolgu maddesi dudağın belirli bölgelerine enjekte edilir. İşlem tamamlanıp uyuşma etkisi geçtikten sonra ufak dereceli acı ve ağrı hissedilmesi mümkündür. Enjeksiyonlardan kaynaklanan bu durum kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer.
Dudak dolgusu enjeksiyonu genellikle hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri kullanılarak yapılır. Dermal dolgu maddesinin dudaklara enjekte edilmesiyle genellikle 12 aya kadar dolgun ve hacimli bir dudak görünümüne sahip olmak mümkündür. Ancak dudak dolgusu ile elde edilen sonuçlar kalıcı değildir. Zaman içinde dermal dolgu maddesinin etkisini kaybetmesiyle dudaklar prosedürden önceki görünümüne kavuşur. Dudak dolgusunun kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte kişilerin yapısal özellikleri, dolgu sırasında kullanılan doz, yaşam tarzı ve günlük alışkanlıklar bu süre üzerinde doğrudan doğruya etkilidir.
Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Dudakların mevcut boylarının artırılması, dudak konturunun ve şeklinin düzeltilmesi aynı zamanda dudaktaki asimetrilerin giderilmesi amacıyla dudak dolgusu enjeksiyonundan yararlanılabilir. Yaş almayla birlikte dudaklarda hacim azalması sık görülen bir durumdur. Yüzün çekiciliğini etkileyen en önemli unsurlardan biri olan dudaklardaki görünümden hoşnutsuz olan ve daha çekici, daha hacimli dudaklara sahip olmak isteyenler için dudak dolgusu pratik ve etkili bir çözümdür.
Dudak dolgusu estetik amaçlara yönelik bir medikal estetik prosedürüdür. 18 yaşını tamamlamış ve daha estetik görünen dudaklara sahip olmak isteyen kişilere uygulanır. Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara dudak dolgusu yapılmaz. Diğer yandan dudak dolgusu enjeksiyonu yapılacağı sırada dudakların çevresinde aktif uçuk ya da enfeksiyon olmamasına özen gösterilmeli ve iyileşme sonrası dolgu işlemi yapılmalıdır. Lupus gibi otoimmün hastalıkları olanlara ve kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlara da dudak dolgusu enjeksiyonu yapılması mümkün değildir.
Dudak dolgusu enjeksiyonu mutlaka bu alanda yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip olan doktorlarca yapılmalıdır. Yeterli uzmanlığı ve deneyimi olmayan kişiler tarafından, kalitesiz malzemelerle ve yanlış dozlarla dudak dolgusu enjeksiyonu yapılması halinde ciddi yan etkilerle ve doğallıktan uzak sonuçlarla karşılaşılması riski vardır. Alerji, asimetri, enfeksiyon, morluk ve granülom oluşumu karşılaşılabilecek yan etkiler arasında sayılabilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra oluşan his kaybı geçici bir durumdur. Ödem azaldıktan sonra his kaybı kendiliğinden ortadan kalkar. Dudak dolgusundan görünüm de his de tamamen doğal olmalıdır. Eğer dudak dolgusu enjeksiyonunda doğru dolgu malzemesi kullanılmazsa dudak dolgusu sonrası topaklanma meydana gelebilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonu yapıldıktan sonra eğer elde edilen hacim yetersiz gelirse 1.ayda yeni bir enjeksiyon yapılarak istenilen hacim elde edilebilir. Eğer ilk enjeksiyon sonucu elde edilen hacim yeterliyse 9 ila 12 ay aralıklarla yani yapılan enjeksiyonun etkisinin azalmasıyla birlikte yeniden dudak dolgusu yapılabilir.
Dudak dolgusu fiyatı; kullanılacak olan dolgu maddesinin kalitesi, kullanılacak olan doz miktarı, dolgu enjeksiyonunu yapan doktorun uzmanlığına, kliniğin fiyat politikasına ve pek çok benzeri faktöre göre belirlenir.