-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Dudak dolgusu, dudakların doğal görünümünü geliştirmenin harika bir yoludur. Dudaklara hacim ekleyerek mükemmel şekilli ve yumuşak dudaklara kavuşma imkanı verir. Dudakların hacmini ve şeklini iyileştiren dudak dolguları yaş almaya bağlı olarak hacim kaybeden dudaklar ile ince, daha az belirgin ve düzensiz dudaklara sahip kişilere sıklıkla uygulanır.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan önce aspirin ve kan sulandırıcı ilaçların kullanımına ara verilmelidir. Eğer dudak dolgusu yapılacak bölgede uçuk varsa dolgu yaptırılmamalıdır. Uçuğun sık tekrarlaması halinde işlemden önce ve sonra uygun özellikte antiviral kremlerin kullanılması ihmal edilmemelidir. Sivilce sorunu bulunan enfeksiyonlu bölgelere dolgu yapılmamalıdır. Diş bölgesinde bulunan enfeksiyonlar ağız çevresine yapılan dolguları etkileyebileceğinden diş tedavileriyle eş zamanlı olacak şekilde dudak dolgusu planlanmamalıdır.
Dudak Dolgusu Sonrası Bu Noktalara Dikkat
Dudak dolgusu sonrası bakım, dudak dolgusu yaptırdıktan sonra nelerden kaçınmanız ve iyileşme süresini hızlandırmak için ne yapmanız gerektiğine odaklanır. Dudak dolgusu yaptırdıktan sonra herhangi bir kesinti yaşanmaz. Bununla birlikte, vücudun tamamen iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle bazı noktalara dikkat edilerek iyileşme sürecinin desteklenmesi önemlidir.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra hastanın günlük yaşamında herhangi bir kesinti olmaz ve günlük aktivitelere kalındığı yerden devam edilebilir. Ancak enjeksiyon bölgesindeki morarma ve şişme olasılığının minimize edilmesi için kaçınılması gereken bazı şeyler vardır.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra yorucu fiziksel aktivitede bulunmak, kalp atış hızını ve kan akışını artırır. Buna bağlı olarak şişme ve morarmayla karşılaşılması olasıdır. Bu nedenle dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra ortalama 24 ila 48 saat süreyle yüzme, koşu ve diğer egzersizlerden kaçınmak önemlidir.
Planlanan tedavilerden 24 ila 48 saat önce ve sonra aspirin, ibuprofen ve balık yağı gibi ilaçlardan ve takviyelerden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde uygulanan tedaviyle ilgili kanama ve morarma olasılığı artacaktır.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra en az 2 hafta süreyle lazer tedavisi yaptırılmamalıdır. Lazer tedavisi sırasında çok fazla ısıya maruz kalındığından kullanılan dermal dolgu normale oranla çok daha hızlı bir şekilde bozulabilir ve çözünebilir.
Dudak dolgusundan sonra ruj sürmek için en az 24 saat beklenmelidir. Yeni enjeksiyon yapılmış olan dudaklara ruj sürme sırasında baskı uygulanması gerekeceğinden bu konuda özenli davranılmalıdır.
Alkol kan damarlarını genişletir, enjeksiyondan sonra şişme ve morarma olasılığını artırır. Bu yan etkilerin gerçekleşmesi olasılığının minimize edilmesi için dudak dolgusu enjeksiyonundan en az 24 saat önce ve sonra alkol alınmamalıdır.
Dudak Dolgusu Sonrası Uzun Bir İyileşme Süresi Gerekmez
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra su tüketiminin artırılması gerekir. Su içeriği fazla olan sebzelerin ve meyvelerin tüketilmesi de dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinin hızlandırılmasında faydalı olacaktır.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan önce uygulama bölgesine sürülen lokal anestezik kremin sağladığı etki birkaç saat sürebilir. Bu nedenle, uyuşma etkisi tam olarak geçmeden dudak bölgesindeki hissizlik geçmeyecektir. Bu sırada yeme içme nedeniyle farkında olmadan dudaklarda zarar oluşmasına neden olunabilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra oluşan şişliklerin azaltılması için hafif buz kompresi yapılabilir. Buz paketi mutlaka yumuşak bir havluya sarılmalı ve zaten hassas bir durumda olan dudaklara buzla dokunmaktan kaçınılmalıdır.
Dudak dolgusu enjeksiyonu yapılan bölgede şişmenin ve morarmanın azaltılması için uyku sırasında baş yüksekte kalacak şekilde uyumaya özen gösterilmelidir.
Dudak Dolgusu Sonrası Şişlik Nasıl Geçer?
Dudak dolgusu son dönemlerin en sık uygulanan medikal estetik prosedürlerin başında gelir. Hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanan aynı zamanda invaziv olmayan bu prosedür sayesinde kişinin daha dolgun ve hacimli dudaklar elde etmesi sağlanabilir.
Şişme ve morarma dudak dolgusu enjeksiyonunun en sık görülen yan etkileridir. Dudak dolgusu enjeksiyon yoluyla yapılır. Dokuya bir iğne yerleştirildiğinde enjeksiyonun neden olduğu bir travma gerçekleşir. Vücut iyileşme amacıyla tepki verir. Dudaklar kan ve sinir kaynaklarıyla dolu çok hassas bir alandır. Bu bölgeye iğne batırılması ve dermal dolgu maddesi enjekte edilmesi şişmeye neden olabilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra genellikle 7 ila 10 gün sonra şişlik azalır. Buz kompresi şişlik, morarma ve kaşıntının hafifletilmesi için yardımcı olur. Kan akışının kısıtlanması için dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra buz kompresi yapılmalı ve 48 saat süreyle buna devam edilmelidir.
Enjeksiyondan sonraki ilk 24 saat dudaklar temiz tutulmalıdır. Ellerle dokunulmadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Şişme aslında sıvıların tek bir konsantre yerde depolanmasından kaynaklanır. Yeterli miktarda su içmek, vücudun sıvıları harekete geçirmesine ve akışlarını koruyarak serbestçe hareket etmelerini sağlamasına izin verir. Bol su içmek vücudun iyileşmesini hızlandıracağından susuz kalmamaya özen gösterilmelidir.
Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sürecine katkıda bulunur. Şişmenin artmasına neden olabileceğinden yüksek sodyum içeren gıdalardan kaçınılmalıdır. Yatarken başın yüksekte tutulması sıvıların yüzde birikmesini önleyecektir. İşlem sonrası bölgede rahatsızlık hissi yaşanırsa doktorun reçete ettiği basit ağrı kesiciler kullanılabilir.