emirme sonrası meme büyütme ameliyatı riskli mi
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 858
  • 0

Emzirme sonrası meme büyütme ameliyatı yapılması riskli değildir. Elbette bunun için temel kural, hastanın meme büyütme ameliyatı olması için herhangi bir engelinin olmamasıdır. Hasta özelinde uygun teknik belirlenmeli, meme büyütme estetiği ameliyatı alanında uzman ve deneyimli estetik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. 

Silikon Emzirmeye Engel mi?

Meme büyütme estetiği olmak isteyen ancak yeni bir hamilelik planlayan kadınların en çok merak ettikleri soruların başında “Silikon meme protezi olanlar emzirebilir mi?” Gelir. En popüler meme estetiği ameliyatlarından biri olan meme büyütme estetiği hastaların memelerinin boyutlarını, şeklini ve görünümünü iyileştirme amacıyla uygulanır. Bu sayede yalnızca hastaların daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda hastaların öz güveninin artmasına olan katkısıyla psikolojilerini de olumlu şekilde destekler.

Memeleri doğuştan küçük olan ya da zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak memelerinde hacim kaybı olan kadınların sıklıkla başvurduğu meme büyütme estetiği ameliyatı ile istenilen ölçülerde memelere sahip olmak mümkündür. Meme büyütme ameliyatı sırasında süt kanallarına, meme başına ve meme duyusuna zarar vermeyen aynı zamanda meme uçları ve çevresindeki sinirlerin işlevini bozmayan teknikler kullanılarak ameliyat sonrası emzirme fonksiyonunun eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanabilir.

Günümüzde meme büyütme estetiği ameliyatı son derece yaygın uygulanan bir estetik cerrahi prosedürü olmakla birlikte pek çok kadın ameliyat sonrası bir gebelik durumunda emzirme işlevini yerine getirip getiremeyeceği konusunda endişelere sahiptir. Memelerinde silikon protezler olan kadınların hamile kalması ve hamilelik sonrasında bebeklerini emzirmesi konusunda herhangi bir engel söz konusu değildir.

Meme Büyütme Estetiğinde Doktor Seçimi Çok Önemli

Silikon meme protezi ve emzirme söz konusu olduğunda önem kazanan faktörler meme protezinin nereye yerleştirileceği ve protez yerleşimi için kesinin nereden yapılacağıdır. Periarolar diğer bir deyişle memenin areola olarak adlandırılan kahverengi sınırından meme protezleri yerleştirildiğinde meme hissinde azalma ve emzirme işlevini etkileyebilcek bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Meme altından ya da koltuk altından meme protezi yerleştirildiği durumlarda süt kanalları etkilenmez. Bunun sonucunda süt kanalları zarar görmez ve emzirme işlevinin kaybı gibi istenmeyen durumlar yaşanmaz.

Bununla birlikte doğumdan sonra bebeğin emzirme yoluyla beslenmesi amacıyla pek çok anatomik yapı ve hormonal faktör sağlıklı ve çalışıyor olmalıdır. Meme dokusunun içinde bulunan süt bezleri 12 – 20 adet süt kanalıyla memenin ucundaki deliklere açılmaktadır. Bebek meme ucunu emmeye başlayınca beynin uyarılması sonucu beyinden süt vermeyle ilgili hormonlar salgılanmaktadır. Bu hormonların etkisiyle süt üretildiği gibi daha önce üretilen süt de süt bezlerindeki kasılmanın sonucunda meme ucuna doğru pompalanmaktadır.

Bu kapsamda emzirme işlevinin sorunsuz bir şekilde yerine getirilebilmesi için bebek meme ucunu emmeli, meme ucundaki duyu sinirleri sağlam olmalı ve bebeğin emerek gerçekleştirdiği uyarıyı beyne iletebilmeli, beyinde süt vermeye yönelik hormonlar doğru bir şekilde salgılanmalı, meme bezleri sağlıklı olmalı ve süt üretebilmeli, meme bezlerinde üretilen sütü meme ucuna taşıyan süt kanalları açık ve yeterli olmalı aynı zamanda süt kanallarının açıldığı meme ucundaki delikler yeterli sayıda ve açık olmalıdır.

Meme ucu, süt bezi ve süt kanalları ya da hormon salgılama sisteminde bir sorun olması halinde süt verme fonksiyonunda sorunlar yaşanabilir. Emzirme fonksiyonundaki sorunlar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Meme büyütme estetiğinden sonra ilk hamileliğini yaşayan ve bebeğini emziremeyen kadınlarda bu durumun tek nedeni ameliyat olmak zorunda değildir.

Meme büyütme estetiği ameliyatında meme başı duyusunun, meme başıyla yeterli sayıda süt bezi arasındaki ilişkinin, aralarındaki süt kanallarıyla birlikte bir bütün olarak korunması halinde süt verme işlevi bozulmayacaktır.

Meme büyütme estetiği kapsamında tek bir cerrahi yöntem uygulanması söz konusu değildir. Memenin estetik görünümünün düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen meme büyütme estetiği kişi özelinde belirlenen farklı tekniklerle uygulanabilir. Meme büyütme estetiği ameliyatı kapsamında mem dokusunun altında olacak şekilde bir cebin hazırlanması ve bu cebe silikon implant yerleştirilmesi yoluyla gerçekleştirilen meme büyütme estetiği ameliyatında meme dokusunun kendisine doğrudan bir müdahale olmadığı için süt verme işlevi de bozulmaz.

Meme altı kıvrımından ya da koltuk altından yapılan kesilerle cep hazırlandığı durumlarda meme dokusuyla herhangi bir ilişki olmadığından risk meydana gelmeyecektir. Meme başı çevresinden yapılan kesiyle memenin altına inilen teknikte meme başının çevresinde yer alan sinirlerde nadir olmakla birlikte hasar oluşabilir.

Ayrıca yine nadiren olmakla birlikte meme ucunun duyusunu alan sinirlerde aşırı gerilmeden kaynaklanan kalıcı bir hasar yaşanması riski vardır. Bu durumda bebeğin emme duyusunun beyine iletilmesi aşamasında sorun yaşanması söz konusu olabilir.

Temel olarak tüm meme estetiği ameliyatlarında süt verme ve emzirme fonksiyonunun korunmasına özen gösterilir. Bu aşamada uygulanan teknik, prosedürün kapsamı, ameliyatı gerçekleştiren cerrahın deneyimi ve uzmanlığı ön plana çıkmaktadır. 

Author

Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?