Estetik Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 165
  • 0

Estetik Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Estetik ameliyat sonrası süreç, sağlıklı ve hızlı bir iyileşme dönemi yaşanabilmesi açısından çok önemlidir. Diğer yandan dikkat edilmesi gerekenler uygulanan estetik ameliyat özelinde farklılık gösterebilir. En az ameliyat kadar öncesi olan estetik ameliyat sonrası süreçte, hastanın genel sağlık durumunu ilgilendiren olası komplikasyonları önlemek ve oluşan bir komplikasyonu zamanında fark edip tedavi edebilmek için çok bilinçli hareket edilmelidir. Bu aşamada estetik cerrahın önerileri eksiksiz bir şekilde dikkate alınmalı ve yerine getirilmelidir.

Mutlaka Bir Refakatçiniz Olmalı

Hastaneden taburcu olduktan sonra sizinle 24 saat boyunca ilgilenecek ve size destek olacak bir refakatçiniz olmalıdır. Özellikle ameliyattan sonraki ilk bir hafta komplikasyon gelişimi açısından kritik bir dönem olduğundan, bu süreçte kendi ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılamamalısınız. Bu süreçte aşırı hareket etme, öne eğilme, oturup kalkma, kolları kullanma ve ıkınma gibi pek çok aktivite kanama gibi komplikasyonlara yol açabilir. 

Doğru Pozisyonu Korumaya Özen Gösterin

Genel olarak ameliyat edilen bölge, kalp seviyesinden yüksekte tutulmalıdır. Bu pozisyon, ilgili bölgedeki toplardamar basıncının düşmesine yardımcı olur. Düşük toplardamar basıncı; daha az kanama, şişlik ve morluk oluşmasını sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırır. Bu nedenle, ameliyat sonrası dönemde doğru pozisyonda kalmaya özen göstermelisiniz. Böylece cerrahiden sonraki komplikasyon risklerini azaltarak genel sağlık durumunuzu optimize etmeniz de mümkün olabilir.

Estetik ameliyat sonrası ağrı ve diğer çeşitli nedenlere bağlı olarak yeterince derin solunum yapılamaması hâlinde hava yollarında atelektazi ve buna bağlı akciğer enfeksiyonu gelişimi riski doğabilir. Bu nedenle, saat başı en az 3 ila 5 kez akciğerin genişlemesini sağlayacak derin nefesler alınmalıdır. Ayrıca yeterince sıvı alınması, bronşlarda tıkaç oluşumunu azaltabilir.

Hareket Kısıtlaması Konusundaki Uyarıları Göz Ardı Etmeyin

Estetik ameliyat sonrası ameliyat bölgesini ilgilendiren kısımların gereğinden fazla kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Buna örnek olarak meme ameliyatından sonra kol hareketlerinin bir süre kısıtlanması gerekliliği verilebilir.

Tuvalette fazlaca ıkınma, ev işleri yapma, ağır kaldırma, çocuk taşıma ve araç kullanma gibi zorlayıcı hareketlerden uzak durmak ya da aktif spor yapmamak konusunda dikkatli olunmalıdır.

Ev içerisinde yapılan kısa yürüyüşlerin bacaklardaki kan dolaşımı açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Uyku haricindeki zamanlarda ayak bileklerinin ve dizlerin her saat başı hareket ettirilmesi, böylece bacaklardaki kan dolaşımına destek verilmesi önemlidir. 

Ameliyat Sonrası Beslenmeye Dikkat

Ameliyat süreci b oyunca kullanılan ilaçları vücuttan rahatlıkla atmak, bacaklarda pıhtı oluşumu riskini azaltmak ve dokuların yeterince dolaşımını sağlamak noktasında yeterli sıvı alımına özen göstermek gerekir. Sık tuvalete gitmemek için sıvı alımını kısmak ne yazık ki hastaların en sık yaptığı hatalardan biridir.

Ayrıca iyileşme sürecinde alkol tüketiminden uzak durmak, kanamanın artmasına neden olabilecek aspirin gibi ilaçların kullanımından kaçınmak önemlidir. Ameliyattan sonraki dönemde çok sıkı diyet yapılmamalı, dengeli bir beslenme programı uygulanmalı ve protein açısından zengin beslenilmelidir. 

Bunun yanı sıra doktorun reçete ettiği ilaçlar doğru ve düzenli şekilde kullanılmalı, dozlarda herhangi bir keyfi değişiklik yapılması söz konusu dahi olmamalıdır. İlaç kullanımına bağlı olarak herhangi bir beklenmedik etki gözlenmesi hâlinde doktora bilgi vermek gerekir.

Dren Bakımına Gereken Özeni Gösterin

Ameliyatınızda dren kullanıldıysa ve drenlerinizle taburcu edildiyseniz, dren takibini doktorunuzun tarif ettiği şekilde yapmalı ve belirli zamanlarda boşaltarak gelen sıvı miktarını ölçmelisiniz. Drenler çalışmadığı takdirde ameliyat alanında biriken sıvıların komplikasyon riskini artırması söz konusu olabilir. Bunun için drenlerin fotoğrafını çekmek ve içindeki sıvıyı ölçekli kaplarla ölçmek gibi yöntemler kullanılabilir. 

Negatif basınçla vakum yapan drenler kullanıldıysa, drenin istenen negatif basıncı uygulayıp uygulamadığını takip etmek gerekir. Dren vakum yapmadığı takdirde havasını bir miktar almak ve yeniden kurmak önemlidir. Oluşturulacak vakum derecesinin doktorun tarif ettiği şekilde olmasına özen gösterilmelidir.

Drenlerden beklenilenden çok kırmızı renkte ve çok miktarda taze kan geldiği görülürse, ameliyat bölgesinde şişme ve ağrı varsa vakit geçirmeksizin doktoru bilgilendirmek gerekir. Bunun nedeni, ameliyat bölgesinde beklenmedik bir kanama olması ihtimalidir.

Bazı durumlarda, drenden fazla kan gelmese de; ameliyat bölgesinde kanama ve hematom oluşabileceğinden; drenden fazla kan gelmemesine karşın hızlı gelişen şişlik ya da sıra dışı ağrı varsa, doktorun bilgilendirilmesi ihmal edilmemelidir.

Sigara damarlarda spazma ve daralmaya yol açabildiği için kan dolaşımının son derece önemli olduğu ameliyatlarda doku iyileşmesi sürecini olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası sigara kullanımına ara verilmelidir. 

Author

Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?