-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Karın Germe Ameliyatı Neden Yapılır?
Karın bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak deri fazlalığı, yağ fazlalığı, sarkma ve benzer sorunlar meydana gelmesi sık rastlanılan durumlardır. Bu tür sorunları ortadan kaldırmanın garantili yolu karın germe ameliyatıdır. Karın germe ameliyatı ihtiyacını doğuran sorunlarla her iki cinste karşılaşılması mümkün olsa da kadınlarda hamilelik döneminin ardından görülmesi riski daha fazladır.
Karın bölgesinde farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan sarkmalar ve gevşeklikler karın germe estetiği ile giderilebilir, karın bölgesinin gerdirilmesi sonucu daha düzgün ve estetik açıdan tatmin edici bir görünüme kavuşulabilir. Prosedür kapsamında sarkmış deri görünümü giderilir, fazla yağlar alınarak karın bölgesinin düzleşmesi sağlanır. Ayrıca göbek deliğinin alt kısmında yer alan çatlaklar da yok edilebilir.
Sağladığı fayda nedeniyle karın germe ameliyatı, en etkili estetik cerrahi prosedürleri arasında yer alır. Özellikle hamilelik döneminden sonra kadınların karın bölgesindeki kaslar ve deri tam olarak eski formunu geri kazanamaz. Bunun sonucunda karın bölgesinde estetik kaygılara neden olabilen deformasyonlar oluşur.
Sarkmış göbek bölgesi çoğu kadın için estetik açıdan rahatsızlık verici bir görünüme sahip olmak anlamına gelir. Hamilelik döneminde normal kabul edilenden daha fazla kilo alındığı durumlarda ya da ikiden fazla doğum yapılması halinde deformasyon çok daha ileri boyutlarda gelişebilir. Hamilelik sonrasında karın duvarındaki bağ dokunun gevşemesi, karın duvarının öne doğru çıkık bir hal alması, çatlak ve bollukların oluşması sonucu istenmeyen bir görünümle karşı karşıya kalınabilir.
Bu görüntüyü düzeltmek, karın bölgesinin eski görünümünü geri kazanmasını sağlamak için düzenli egzersiz ve diyet her zaman istenilen etkiyi yaratmayabilir. Karın germe tüm bu sorunların tek bir prosedür ile giderilmesine imkan verir. Karın germe ameliyatı ile karın bölgesindeki gevşemiş ve sarkmış karın derisi toparlanır, bölgede biriken fazla yağlar giderilir. Böylece dümdüz bir karın görünümü elde edilir.
Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Karın germe ameliyatı hastanın mevcut durumuna ve elde edilmek istenen sonuçlara göre hasta özelinde farklı tekniklerle uygulanır. Derinin alınacağı bölge başta olmak üzere çeşitli etkenler detaylı muayene ve radyolojik görüntüleme sonuçlarının değerlendirilmesiyle belirlenir.
Karın germe ameliyatı uygulanan hastalarda genellikle sezaryen izi seviyesi olarak da bilinen bölgeden yanlara doğru bir çizgi çizilir. Göbek deliği göldesine kadar olan kısımda bulunan sarkık ve çatlamış deri alınır. Göbek deliğinin yukarı kısmındaki deri ise aşağı doğru gerdirilir. Göbek deliği yeniden oluşturularak uygun pozisyona getirilmesi sağlanır.
Hastada sarkıklığa ve gevşekliğe eşlik eden aşırı yağlanma olduğu durumlarda karın bölgesindeki fazla yağı gidermek için liposuction yöntemi uygulanır. Karın duvarı zarlarının üzerine toplayıcı dikişler yerleştirmek, gevşemiş olan karın kaslarının sıkılaştırılmasını ve eski sertliklerine kavuşturulmasını sağlar.
Özellikle hamilelik veya aşırı kilo alıp verme nedeniyle meydana gelen karın sarkması, gevşeklik ve çatlak görünümlü deri problemlerini karın germe ameliyatı ile ortadan kaldırmak mümkündür. Ameliyattan sonra yeni bir hamilelik ve doğum süreci yaşanırsa bu sorunlardan bazıları yeniden ortaya çıkabilir.
Her hasta özelinde uygulanacak tekniğe ve prosedürün kapsamına bağlı olarak karın germe ameliyatının süresi değişebilir. Hastada gevşeklik, sarkma ve benzer sorunlar daha hafif düzeydeyse mini karın ameliyatı tercih edilebilir. Standart karın germe ameliyatı 3 ila 3.5 saat kadar sürerken, mini karın germe ameliyatı genellikle 1 ila 1.5 saat içinde tamamlanır.
Hastanın karın bölgesinde bulunan deri fazlalığının miktarı, yağ alımına ihtiyaç olup olmadığı, uygulama alanının büyüklüğü, uygulanacak teknik ve karın kaslarının durumu gibi faktörler karın germe ameliyatının süresini etkiler.