-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Liposuction vücut şekillendirme amacıyla düzenli diyete ve spora dirençli yağ birikintilerinin olduğu bölgelere uygulanan bir ameliyattır. Bu kapsamda lokalize yağ birikintilerinin olduğu bölgelerde cilt altında bulunan yağ dokuları bölgeden uzaklaştırılır. Daha sonra derinin bölgenin yeni şekline uyum sağlaması beklenir. Bu aşamada liposuction uygulanan hastanın cilt elastikiyeti önem kazanır. Deri elastikiyeti iyi olan hastanın cildi liposuction sonrası bölgeye oldukça iyi bir şekilde uyum sağlayarak güzel şekil alabilir. Ancak derinin istenilen elastikiyette olmaması halinde dalgalanma olarak da adlandırılan deformasyonlarla karşılaşılması olasılığı vardır. Liposuction sonrası dalgalanmalar, liposuction uygulaması sırasında yağ dokusunun düzgün bir şekilde çıkarılamamış olmasından da kaynaklanabilir. Liposuction prosedüründen sonra uygulama bölgesinde ortaya çıkan dalgalanmaların giderilmesi için vücudun başka bir bölgesinden yağ alınıp çukur bölgelere enjekte edilebilir. Eğer fazlalık bulunan alanlar varsa bunlar da liposuction yöntemiyle uzaklaştırılıp düz bir bölgeye sahip olunması sağlanabilir.
Liposuction Sonrası Dalgalanma Neden Olur?
Cilt çukurluğu olarak da bilinen dalgalanma liposuction uygulanan hastalarda ortaya çıkabilecek estetik problemlerden biridir. Selülit görünümüne benzer bir şekilde ciltteki çukurlarla ve şişliklerle karakterize olan dalgalanmaların sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte bu sorunu yaşayan pek çok kişi, estetik nedenlerle dalgalanma görünümünün azaltılmasını ister.
Dalgalanma esasen liposuction yapılan bölgelerde kalan yağ hücrelerinin dağılımındaki eşitsizlikten kaynaklanır. Liposuction uygulamasından sonra cilt, yağ hücrelerinin çıkarıldığı bölgelerde sıkışma yaparak yağ hücreleri kalan yerlerde engebeli bir doku oluşumuna neden olur.
Çok fazla yağ alınması durumunda düzensiz yağ dağılımı ve ciltte dalgalanma riski artar. Liposuction uygulamasından sonra kilo dalgalanmaları yaşanması durumunda tedavi edilen alanlarda dalgalanma görünümü ortaya çıkabilir. Liposuction uygulanan hastanın cildinin gevşek ve cilt elastikiyetinin zayıf olması durumunda dalgalanma oluşması riski daha fazla olur. Eğer liposuction uygulanan bölgelerde selülit sorunu varsa dalgalanma oluşması olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip olmayan cerrahların gerçekleştirdiği liposuction işlemi sırasında düzensiz yağ alınması ciltte dalgalanmalar oluşmasına neden olabilir.
Liposuction Sonrası Dalgalanma Riski Nasıl Azaltılır?
Liposuction sonrası dalgalanma riskinin azaltılmasında en önemli etken deneyimli bir cerrah tercih edilmesidir. Bunun yanı sıra doktorun onayı dahilinde cilde hafifçe masaj yapılarak kan dolaşımının artırılması ve iyileşmenin hızlandırılması söz konusu olabilir. Dehidrasyon ciltte düzensiz ve çukur bir görünüm oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle iyileşme döneminde cildin nemli kalması, esnek ve pürüzsüz bir görünüm oluşmasını sağlayabilir. Liposuction uygulandıktan sonra dengeli ve sağlıklı kilonun korunması da dalgalanma oluşması riskini azaltabilecek etkenlerin başında gelir.
Liposuction sonrası ciltte dalgalanmalar meydana gelirse cildin yumuşatılması, yumruların ve çukurların tedavi edilmesi amacıyla; ultrason tedavileri, radyofrekans tedavileri, lazer cilt sıkılaştırma tedavileri ve yağ transferi enjeksiyonları uygulanabilir.
Liposuction Etkili Bir Vücut Şekillendirme Prosedürüdür
Liposuction bilinen adıyla yağ aldırma operasyonu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla uygulanan bir vücut şekillendirme operasyonudur. Liposuction ameliyatının başarılı olması için mutlaka alanında uzman doktorlarca uygulanması gerekir. Liposuction bir kilo verme ameliyatı olmadığından obez hastalara ve ideal kilosunun çok üzerinde olan kişilere uygulanmaz. Diğer bir deyişle liposuction vücut şekillendirme amacıyla uygulanmalı ve liposuction ile kişinin kil vermesi hedeflenmemelidir.
Liposuction ameliyatında da diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi bazı komplikasyonlarla karşılaşılması riski vardır. Ameliyatın yeterli deneyime sahip doktorlarca yapılması bu riski azaltır. Liposuction uygulamasına bağlı olarak en sık karşılaşılan komplikasyon seroma da denilen su toplamasıdır. Bu genellikle kendiliğinden geçen bir durumdur. Çok fazla yağ alınması ya da operasyonun özensiz bir şekilde gerçekleştirilmesi durumunda deride çökmeler ve dalgalanmalar meydana gelebilir.
Deri dalgalanmaları ve deformasyonlar liposuction işleminden sonra en sık görülen komplikasyonlardır. Karın bölgesine liposuction yapılacağı durumlarda ciddi bir sarkıklık bulunuyorsa karın germe işleminin de uygulanmasıyla birlikte daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Karın bölgesinde ortaya çıkan dalgalanmaların ve çöküntülerin uygun müdahalelerle tedavi edilmesi mümkündür. Liposuction prosedürü ile yağlar alınabilir ve çökük kısımlar yağ enjeksiyonu ile düzeltilebilir. Özellikle karın bölgesi sarkmaya müsait bir bölge olduğundan karın bölgesine uygulanacak liposuction işleminde özellikle dikkatli olunması gerekir.
Liposuction sonrası uygulama bölgesinde şişlik, ödem ve morarma görülmesi olasıdır. Şişliklerin geçmesi için ortalama 2 haftalık bir süreye gereksinim vardır. Bu süre içerisinde doktorun önerdiği sürelerle korse kullanılması çok önemlidir. Korse kullanımı şişliklerin inmesinde etkili bir yöntem olup iyileşme döneminin çok daha konforlu olmasını sağlayacaktır.
Liposuction ameliyatından sonra yaklaşık 1 ay içinde görülmeye başlayan sonuçlar şişliklerin geçmesiyle belirgin bir hal alır. Operasyondan sonra genellikle 3 ay içinde kalıcı olacak maksimum düzeye gelmekte olup iyileşme sürecinde kompresyon giysisinin aksatılmadan giyilmesi alınan sonuçların daha etkili olmasını sağlayan önemli bir faktör olarak ön plana çıkar. Liposuction operasyonunda açılan kesiler minimal boyutlarda olduğu için operasyon sonrası belirgin bir iz kalması söz konusu olmaz.