-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Liposuction hem kadınlar hem erkekler tarafından tercih edilen bir vücut şekillendirme prosedürüdür. Vücudun çeşitli bölgelerindeki düzenli diyete ve spora dirençli yağların alınması için uygulanan liposuction herkes için uygun bir prosedür değildir.
Liposuction vücuttaki inatçı yağ birikintilerini ortadan kaldırarak vücut hatlarını ve orantılarını iyileştirir. Liposuction prosedüründe uygulama bölgesindeki derinin altına kanül denilen ince bir tip yerleştirildikten sonra yağların gevşetilmesi için hareket ettirilir. Daha sonra bir şırınga ya da vakum yardımıyla yağlar çekilerek vücuttan uzaklaştırılır.
Liposuction yöntemi kalça, basen, karın, uyluk, bel, üst kol, sırt, göğüs, çene, baldırlar ve ayak bileklerine uygulanabilir. Liposuction daha iyi görünen ve orantılı bir vücuda sahip olmayı sağlayabilmekle birlikte selüliti ve cilt sarkmalarını tedavi edemez. Diğer bir deyişle düzenli diyetin ve egzersizin yerini alamaz. Liposuction ile en iyi sonuçlar ideal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın bir kiloda olan kişilerde alınır.
Kimlere Liposuction Yapılabilir?
Genel sağlık durumunda liposuction prosedürüne engel bir durum bulunmayan, düzenli egzersize ve diyete dirençli lokalize yağ birikintileri olan, yeterli cilt elastikiyeti olan kişilere liposuction yapılabilir.
Liposuction oldukça etkili bir prosedür olmakla birlikte bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur. Hastalar liposuctiondan sonra kaçınılmaz olarak bir miktar şişlik, morluk ve ağrı ile karşı karşıya kalırlar. Liposuction sonrası şişlik ve ağrı genellikle kademeli olarak kaybolur.
Ameliyattan sonra mutlaka doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır. Liposuction hastanın vücudundaki su seviyesini düşüren bir prosedürdür. Bu nedenle özellikle liposuction ameliyatından sonraki 6 hafta bol miktarda su tüketilmelidir. Bununla birlikte cerrahi prosedürler sonrası iyileşme süreci her hasta özelinde farklılaşabilir.
Liposuction yapılan hastalarda morluk ve ödem görülmesi operasyonun doğal sonuçlarından biridir. Ancak ödemim vücuttan daha hızlı atılabilmesi için belirli noktalara dikkat edilmesi fayda sağlayabilir. Bunlardan biri iyileşme döneminde tuzlu ve hazır gıdaların tüketiminden kaçınmaktır. Aynı zamanda su tüketimi normale oranla daha fazla olmalıdır. Aksi takdirde vücutta daha fazla ödem oluşması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Liposuction uygulamasından sonra doktorun önerdiği korsenin giyilmesi cilde baskı yapılmasını ve ödemin azaltılmasını sağlar. Bu nedene doktorun belirttiği süre boyunca korse giyilmesi ihmal edilmemelidir.
Liposuction ameliyatından genellikle 3 gün sonra hasta duş almaya ve bölgeye masaj yapmaya başlayabilir. Bu kapsamda eğer doktor tarafından önerildiyse uygulama bölgesine yuvarlak hareketlerle ve krem kullanılarak masaj yapılabilir. Duştan sonra yapılan masaj, cildin alt kısmını daha fazla harekete geçirme özelliğine sahiptir. Bu da iyileşme sürecine olumlu katkı sağlanması anlamına gelir.
Liposuction ameliyatından önce ve sonra sigara ve alkol kullanımına ara verilmelidir. Alkolün ödemi artırma özelliği vardır. Sigara ise kan akımını yavaşlattığından iyileşmeni gecikmesine neden olabilmektedir.
Liposuction Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Liposuction ameliyatı kişi özelinde lokal ya da genel anestezi ile uygulanabilir. Bu karar verilirken uygulama bölgesinin büyüklüğü, ne kadar yağ alınacağı ve prosedürün kapsamı gibi farklı etkenler değerlendirilir. Liposuction operasyonuna başlanmadan önce uygulama bölgesine özel bir solüsyon enjekte edilir. Bölgedeki yağların çözünmesini sağlayan solüsyon aynı zamanda kanamayı ve operasyon sonrası hissedilebilecek ağrıyı azaltma özelliklerine de sahiptir.
Liposuction ameliyatı sonrası hissedilen ağrı doktor tarafından reçete edilmiş basit ağrı kesiciler kullanılarak kontrol altına alınabilecek düzeyde olur. Uygulama bölgesine göre değişiklik göstermekle birlikte ağrı genellikle otururken, kalkarken ya da yağların alındığı bölgeye baskı uygulandığında hissedilir.
Ameliyattan sonra bölgede meydana gelen moruk ve ödem nedeniyle yağ dokularındaki azalma ilk etapta fark edilmeyebilir. Ortalama 15 ila 20 gün içinde şişliklerin azalmaya başlamasıyla birlikte elde edilen yeni vücut hatları belirginlik kazanmaya başlar. Bu süreçte cilt yapısının sıkılaşması ve şekillenmesi için korse kullanımı ihmal edilmemelidir. Bununla birlikte vücuttaki ödemin tamamen geçmesi ve vücudun normal sertliğine erişmesi bazı hastalarda 3 ayı bulabilir. İyileşme sürecinde doktorun talep ettiği takip randevuları kesinlikle kaçırılmamalıdır.
Liposuction inatçı lokalize yağ birikintilerinin vücuttan uzaklaştırılması için etkili bir yöntemdir. Ancak bu ameliyattan sonra hastanın istediği her şeyi rahatça yiyebileceği buna rağmen kilo ya da yağlanma artışı yaşamayacağı anlamına gelmez. Liposuction ameliyatı ile elde edilen sonuçların korunabilmesi için sağlıklı bir diyet uygulanması ve düzenli egzersiz yapılması gereklidir. Sağlıklı beslenmek kilo almaktan kaçınmayı ve kalan yağ hücrelerinin büyümesini engellemeyi sağlar.
Düzenli olarak egzersiz yapmak da elde edilen sonuçların iyileştirilmesini ve uzun süreli olarak korunmasını sağlar. Düzenli egzersiz yapmak fiziği ve görünümü iyileştirecek kasları güçlendirir. Ayrıca mevcut yağ hücrelerinin büyümesini önler. Liposuction ameliyatından sonra genellikle 2 hafta belirli egzersizler yapılması önerilmez. Ancak tamamen hareketsiz de kalınmamalıdır.
Liposuction sonrası kilo kontrolünün sağlanmaması sonuçları olumsuz yönde etkiler. Sağlıklı bir beslenme programı uygulamanın ve düzenli egzersiz yapmanın kilo alımını önleyeceği ve elde edilen sonuçların korunmasını sağlayacağı unutulmamalıdır.