meme büyütme ameliyatından sonra banyo yapılabilir mi
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 1
  • 0

Meme büyütme kadınlar arasında en yaygın estetik cerrahi prosedürlerden biridir. Meme büyütme ameliyatı hasta özelinde planlanır ve uygulanır. Ameliyat sonrası başarılı ve doğal sonuçların elde edilebilmesi için alanında uzman ve deneyimli doktorların tercih edilmesi en önemli kuraldır. Ameliyat sonrası sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için doktorun belirttiği noktalara titizlikle uymak gerekir. Bu sayede ameliyat sonrası süreçte hastanın konforu sağlanmış olur.

Meme büyütme ameliyatı hasta özelinde tercih edilen tekniğe göre farklı kesilerle gerçekleştirilir. Ameliyat tamamlanırken kesiler genellikle eriyen dikişlerle kapatılarak bantlanır. Genellikle ameliyattan 24 ila 48 saat sonra hastalar ameliyat bölgesini suyla temas ettirebilir, banyo yapabilirler. Ancak her hasta özelinde prosedür ve iyileşme süreci farklılık gösterebileceğinden doktor onayı alınmadan banyo yapılması önerilmez.

İyi kapatılan yaralarda, prosedürden 48 saat sonra epitelizasyon örtüsü gerçekleşir. Böylece yara sudan etkilenmez. Dikkat edilmesi gereken nokta, banyo yaparken durgun su kullanılmamasıdır. Temiz suyun aktığı bir duşun altında yıkanmak ve memelere tazyikli su tutmamak önemlidir.

Meme Ameliyatından Sonra Silikonda Sertlik Hissetmek

Daha büyük boyutlu memelere sahip olmak isteyen kişilere sıklıkla uygulanan meme büyütme estetiği ameliyatında genellikle silikon meme protezleri kullanılır. Meme büyütme ameliyatını takip eden aylarda memelerin sert ve hassas olması normal bir durum olarak kabul edilir. Silikonun sertliğiyle değil ameliyatın neden olduğu travmayla alakalı olan bu durum iyileşme süreciyle birlikte kademeli olarak azalır. Ödemin de azalıp iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla memeler, silikon meme protezlerinin gerçek sertliğinin hissedilebileceği bir kıvama gelir.

Silikon protezlerin üretimlerinde kullanılan kılıf ve silikon içerikleri farklı farklı olabilir. Bazı silikon protezler çok yumuşak yapılıyken “Form stable” olarak da adlandırılan yeni nesil protezler daha sert bir yapıya sahiptir. Hangi meme implantının kullanılacağı hasta özelinde ihtiyaçlara, tercihlere, beklentilere ve benzer etkenlere göre belirlenir. Özellikle normale oranla çok küçük memeleri ve memelerinde çeşitli gelişimsel deformiteleri olan hastalarda, memenin daha iyi şekil almasını sağlamak için sert implantlar tercih edilebilir.

Tercih edilen meme implantı hangi özelliklere sahip olursa olsun, meme ameliyatını izleyen aylarda memenin giderek yumuşaması ve doğal bir görünüme sahip olması beklenir. İlk 6 aylık süre tamamlanmasına karşın memenin giderek sertleşmesi söz konusuysa, kapsül kontraktürü olarak adlandırılan komplikasyonun varlığından söz edilebilir.

Kapsül kontraktürünü, vücudun silikon proteze aşırı tepki vermesi sonucu oluşan ve silikonun çevresini sert bir kılıfın sarmasıyla karakterize bir durum olarak tanımlamak mümkündür. Hafiften ileri evrelere kadar farklı derecelerde kapsül kontraktürü görülebilir.

Memede hafif bir sertliğin olduğu hafif kapsül kontraktürü oluşumunda tedavi gereksinimi yoktur. Ağrılı olabilen ileri derece kapsül kontraktürü memelerde deformasyona neden olabilir. Bu tür vakalarda yeniden bir cerrahi prosedüre ihtiyaç duyulur. Ameliyat kapsamında kapsülün çıkarılması ve silikonun değiştirilmesi söz konusu olabilir.

Meme Ameliyatından Sonra Silikonların Yumuşama Süresi Nedir?

Meme ameliyatından sonra memelerin ne zaman yumuşayacağı; hasta özelinde memelerin yapısına, ameliyatın hangi teknikle yapıldığına ve tercih edilen meme implantına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İnce yüzeyli ve daha az yoğunluğa sahip silikon jel protezlerin yumuşama süresi daha kısadır. Bununla birlikte son yıllarda yüzeyde ve silikon jelin içeriğinde daha yoğun silikonların yer aldığı protezler, kapsül kontraktürü gelişimi riskini azalttığı varsayımıyla daha çok kullanılmaktadır. Bu tür protezlerde ameliyattan sonra sertlik hissi daha uzun süre ve daha çok hissedilebilmektedir.

Önemli olan konulardan bir diğeri, silikonun yerleştirilmesi için tercih edilen doku planıdır. Silikon kas arkasına yerleştirildiğinde, öne yerleştirilen silikonlara göre daha geç yumuşar. Özellikle genç yaşlarda ve deri altı dokusu ince hastalarda kas arkasına silikon implant yerleştirilmesi daha çok tercih edilir.

Meme büyütme estetiği cerrahisi tekniklerinde bazı farklılıklar olsa da genellikle operasyondan sonraki ilk 6 hafta içinde memelerde büyük ölçüde yumuşama sağlanır. Memelerin tam olarak rahatlaması ve doğal salınıma erişmesi için yaklaşık 3 aya ihtiyaç vardır.

Erken dönemlerdeki sertlik genellikle beklenen bir durum olup memeler zaman ilerledikçe yumuşamalıdır. Bunun aksine memelerin zaman geçtikçe sertleştiği fark edilirse doktora başvurulmalıdır.

Meme protezleri memelerin büyütülüp şekillendirilmesinin yanı sıra kanser sonrası alınan memenin yeniden yapılandırılması amacıyla da kullanılır. Kullanılan silikon mutlaka medikal özellikler taşımalı, üretim aşamasında belirli kalite standartlarına uygunluk sağlanmalıdır. İnsan sağlığı açısından herhangi bir riske neden olabilecek malzemelerin meme implantlarının üretiminde kullanılması söz konusu olamaz.

Meme büyütme ameliyatının başarısı doktorun deneyimi ve uzmanlığı ile doğrudan bağlantılıdır. Bunun yanı sıra ameliyat hasta özelinde planlanmalı ve doğru tekniklerle uygulanmalıdır. Kullanılacak olan meme implantı hastanın beklentileri ve ihtiyaçları değerlendirilerek seçilmelidir. Ameliyat sonrası estetik açıdan tatmin edici ve doğal bir görünüme sahip olunması için hastanın vücut hatlarıyla uyumlu memelere sahip olmasını sağlayacak boyutlarda ve özelliklerde meme implantları kullanılmalıdır.

Author

Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?