-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Yıllar geçtikçe hamilelik, emzirme ve yer çekimi gibi pek çok faktör kadınların göğüslerinin formunu kaybetmesine neden olur. Cildin elastikiyetini kaybetmesine bağlı olarak genellikle memeler şeklini ve sıkılığını kaybeder, sarkmaya başlar. Mastopeksi yani meme dikleştirme, kadınların sarkana memelerinin yeniden şekillendirilmesi ve dikleştirilmesi amacıyla uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Meme dikleştirme ameliyatı kapsamında areolanın yani meme ucunu çevreleyen koyu renkli cildin boyutunun küçültülmesi de söz konusu olabilir. Sarkma sorunu olan memeler aynı zaman istenilenden küçükse ya da hacim kaybı varsa meme dikleştirmeyle birlikte meme implantları da yerleştirilebilir. Böylece memelerin sıkılığı da boyutu da artırılabilir.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Kişi Özelinde Planlanmalıdır
Meme dikleştirme ameliyatı öncesi ilk görüşmede hastanın şikayetleri dikkatlice dinlenir ve beklentileri net bir şekilde anlaşılır. Daha sonra ihtiyaçları ve ameliyattan beklentilerinin gerçeğe uygunluğu değerlendirilir. Fiziki muayene sırasında hasta otururken de ayaktayken de memeleri muayene edilir ve gerekli ölçümler yapılır. Meme dikleştirme prosedürünü etkileyebilecek yaş, cilt durumu, memelerin şekli ve boyutu gibi etkenler değerlendirilir. Bunun sonucunda meme dikleştirme prosedürüyle birlikte meme implantı takılması gerekip gerekmediği ve ameliyatın hangi teknikle uygulanacağı belirlenir.
Hastanın yaşına ve aile geçmişine bağlı olarak meme dikleştirme ameliyatından önce mamografi çekilmesi gerekebilir. Yeme içme, sigara kullanımı ve belirli vitaminlerden/ilaçlardan uzak durma ile ilgili yönergeler de dahil olmak üzere ameliyata nasıl hazırlanması gerektiği konusunda hasta bilgilendirilir.
Meme Dikleştirme Ameliyatı İyileşme Süreci
Meme dikleştirme ameliyatından sonra gazlı bezin üzerine elastik bandaj sarılır ya da hastaya cerrahi sütyen giydirilir. Ameliyattan sonra memelerde şişlik, morluk ve rahatsızlık hissi olabilir. Hafif düzeyde ağrı da hissedilebilir. Hissedilen rahatsızlık ve ağrı doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla giderilebilir.
Cerrahi sutyen ortalama 4 ila 6 hafta günün her saati giyilmelidir. Ameliyattan sonra meme derisi çok kuruysa ve doktor tarafından önerildiyse günde birkaç kez nemlendirici uygulanabilir. Bununla birlikte uygulama sırasında cilt çekilip gerdirilmemeli ve nemlendirici dikiş bölgelerinden uzak tutulmalıdır.
Ameliyatın ardından meme uçlarında ve meme derisinde şişlik nedeniyle bir miktar his kaybı yaşanabilir. Bu durum genellikle şişliğin azalmaya başlamasıyla birlikte birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Bazı hastalarda çeşitli etkenlere bağlı olarak daha uzun sürebilir, nadiren kalıcı olur.
Meme dikleştirme ameliyatından sonra iyileşme aşamalı bir süreçtir. Hastalar genellikle birkaç gün içinde ayağa kalkarlar. Ancak en az bir hafta işe dönülmesi önerilmez. Bu süre yapılan işin niteliğine göre uzayabilir. 3 ila 4 hafta süreyle ağır nesneleri kaldırmaktan ve kolları zorlamaktan kaçınılmalıdır. 2 hafta cinsel aktiviteden ve 4 hafta yorucu sporlardan uzak durulmalıdır. Doktorun onayı ile birlikte bu aktivitelere yavaş yavaş başlanıp devam edilebilir.
Ameliyatın Başarısında Cerrahın Deneyimi ve Uzmanlığı Çok Önemli
Meme dikleştirme ameliyatından elde edilen sonuçta cerrahın uzmanlığı ve deneyimi çok önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra ameliyat sonrası talimatların ne kadar iyi uygulandığı da elde edilecek sonuçların başarısı üzerinde etkili bir unsurdur.
Meme dikleştirme ameliyatından sonraki ilk 3 gün daha belirgin bir şekilde hissedilebilir. Anestezinin yaygın bir yan etkisi olarak mide bulantısı hissedilebilir. Hissedilmesi olası rahatsızlık ilk haftanın sonunda önemli ölçüde azalır. Bununla birlikte eğilmekten, kolları kaldırmaktan ve ağır nesneleri taşımaktan kaçınılmalıdır.
Kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmadıysa genellikle 2.haftanın sonunda alınır. Bu süre zarfında kesi yerleri iyileşmeye başlar. Normal duş rutinine devam edilebilse de enfeksiyona neden olma riski nedeniyle banyo yapılmamalı, yüzme havuzları ve saunalar kullanılmamalıdır.
Meme dikleştirme ameliyatından 4 hafta sonra hastalar artık tamamen kendileri gibi hissetmeye ve herhangi bir rahatsızlık duymamaya başlarlar. Aktivitelerinin pek çoğuna devam edebilecek hale gelseler de ağırlık kaldırmama ve göğüs bölgesine baskı yapan çok yoğun sporlardan uzak durma konusunda özenli olmalıdırlar. Ameliyat bölgesinde şişliğin çoğu 1 ay içinde tamamen gitmiş olur.
Meme Dikleştirme Sonrası İyileşme İçin İpuçları
Ameliyattan önce ve sonra sağlıklı bir beslenme programı uygulanması çok önemlidir. Şişliği artırabileceğinden sodyum yönünden zengin gıdalarda uzak durulmalıdır. Lif açısından zengin gıdalar tüketilmeli ve bol su içilmelidir.
Sigara ve alkol tüketimi iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir ve morarmaya neden olabilir. Bu nedenle ameliyattan önce ve sonra sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzun süre uzak durulmalıdır. Sigara içmek yaralara kan akışını azaltarak iyileşmeyi geciktirebilir.
Ameliyatın ardından doktorun onayı dahilinde yavaşça hareket edilmeye başlanmalı ve kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan bu süreç kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Memelere baskı uygulayacağı ve kesileri olumsuz yönde etkileyebileceği için yan ya da yüzüstü yatılmamalıdır. Başın altına birkaç yastık koyulmalı ve sırtüstü uyunmalıdır.
Meme dikleştirme ameliyatında yapılan kesiler ortalama 3 ila 4 hafta içinde iyileşir. Ancak iyileşme sürecinin kişi özelinde değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.