-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Meme yağ enjeksiyonu işlemi en basit tanımıyla kişinin vücudunun belirli bir bölgesindeki yağın bir başka bölgeye aktarımı yoluyla gerçekleştirilen bir yağ transferidir. Yağ enjeksiyonu kişinin kozmetik görünümünün iyileştirilmesinde tercih edilen en güvenilir yöntemlerden biri olup yüz, meme, kalça, bacak ve el bölgelerinde kullanılabilir. Aynı zamanda yara izlerinin iyileştirilmesi amacına yönelik olarak da yağ enjeksiyonu prosedürü tercih edilebilir.
Yağ enjeksiyonu prosedürü kapsamında uygun görülen bölgeden yağ çıkarılır, çıkarılan yağ gerekli işlemlerden geçirilerek işlenir. Saflaştırılmış olan yağ iyileştirilmesi planlanan uygulama bölgesine enjekte edilir.
Memeye Yağ Enjeksiyonu Hakkında Merak Edilenler
Meme yağ enjeksiyonu yöntemi meme büyütme amacına yönelik olarak kullanılan yöntemlerden biridir. En temel anlatımıyla bu prosedürde hastanın vücudunun belirli bölgelerinden liposuction yöntemiyle alınan ve belirli işlemlerden geçirilen kendi yağı kullanılır.
Yağ transferi ile meme büyütme genellikle memelerinin boyutunda küçük bir artış ve doğal bir görünüm elde etmek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Meme yağ enjeksiyonu prosedüründe kişinin vücudundan alınan ve işlemden geçirilen kendi doğal yağının kullanılmasıyla belirli ölçüde bir büyüme sağlanır. Aynı zamanda meme implantına oranla daha doğal bir görünüm elde edilmesi mümkündür. Meme yaz enjeksiyonu prosedürünün en önemli avantajı vücudun karın, basen, bel gibi donör bölgelerinden liposuction yöntemiyle yağ alınmasına bağlı olarak bölgesel incelme sağlamasıdır. Meme yağ enjeksiyonu yönteminin diğer bir faydası ise uygulamanın ardından hastada kesi ya da ameliyat izi kalmamasıdır.
Meme yağ enjeksiyonu yöntemi;
- Göğüsleri arasında asimetri olan,
- Genetik olarak memeleri normal olarak kabul edilenden daha küçük olan,
- Hamilelik ya da emzirme sonucu memelerinin boyutu küçülen ya da hacmi azalan,
- Yaş almaya bağlı olarak memesinin şeklinde, boyutunda ya da hacminde oluşan değişikliklerin giderilmesini isteyen kişilere uygulanabilir.
Meme yağ enjeksiyonu yönteminin uygulanması aşamasında dikkat edilmesi gereken konuların başında prosedürün uygulanacağı kişinin vücudunda yeterli miktarda yağ bulunması gelir. Aynı zamanda enjekte edilen yağın yerleşebileceği ve hayatta kalabileceği miktarda yeterli meme dokusu olmalıdır. Meme yaz enjeksiyonu meme dokusu yeterli miktarda olan, donör bölgelerden alınabilecek yeterli yağı bulunan ve memelerinin boyutunda çok ciddi ölçüde büyüme istemeyen kadınlara uygulanabilecek ideal bir yöntem olarak kabul edilir. Bununla birlikte eğer yağ enjeksiyonu yapılacak hastanın memelerinde sarkma varsa öncelikle meme dikleştirme ameliyatı yapılması zorunludur. Aksi takdirde yağ enjeksiyonunun ardından daha çok sarkma meydana gelmesi gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir.
Meme Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Yağ dokusu insanların vücudundaki en önemli erişkin kök hücre depoları olma özelliğine sahiptir. Vücudun karın bölgesindeki yağlar kemik iliğine oranla çok daha fazla kök hücre barındırır.
Meme büyütme amacına yönelik olarak günümüzde en sık kullanılan yöntem şüphesiz silikon protez kullanılarak yapılan meme büyütme estetiği ameliyatlarıdır. Her ne kadar gelişen teknoloji ürünü olan silikonlar sağlık açısından bir zarar barındırmasa da bazı kişiler vücutlarında yabancı bir madde bulundurmak istemedikleri gibi herhangi bir komplikasyon oluşması riskini de almak istemezler. Bu durumda kullanılabilecek olan alternatif yöntem kök hücreyle zenginleştirilen yağ transferiyle meme büyütme prosedürüdür.
Bu özellikleri nedeniyle meme yağ enjeksiyonu sık kullanılan yöntemlerden biri haline gelmiştir. Hastadan alınacak yağ karın, bel, basen başta olmak üzere hasta özelinde yapılan değerlendirmeyle belirlenir. Yağ enjeksiyonu prosedürünün uygulanacağı kişinin vücudunda yağlı doku ve donör bölgede yağ fazlalığı bulunması işlemin daha kolay ve hızlı şekilde uygulanmasını sağlayan bir avantajdır.
Meme yağ enjeksiyonu prosedürü lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Donör bölgeden alınacak yağın daha kolay toplanması için bölgeye damar içi sıvılar enjekte edilir. Ardından belirlenen miktarda yağ liposuction yöntemiyle alınarak döküntülerin, fazla sıvının ve ölü hücrelerin canlı adipoz yağ hücrelerinden ayrılması için işlemden geçirilir. Bazı durumlarda yağın steril bir salin solüsyonla yıkandığı yöntem de tercih edilebilir. Alınan yağın işlemden geçirilmesiyle büyük olasılıkla greftte yaşayamayacak olan yağ hücrelerinin temizlenmesi sağlanır.
Daha sonra hacim kazandırılmak istenilen bölge dokusunun altına işlenmiş yağ küçük damlacıklar şeklinde enjekte edilir. Bu işlemin amacı enjekte edilen yağ greftlerinden her birinin hayatta kalmasını sağlayacak şekilde en iyi kan tedarikinin sağlanmasıdır. Vücut meme enjeksiyonu prosedürüyle enjekte edilen yağın bir kısmını emer. Bu nedenle ihtiyaç duyulan miktardan biraz daha fazla yağ enjeksiyonu yapılması tercih edilir. Meme yağ enjeksiyonu prosedüründe enjekte edilen yağ hücrelerinin bir kısmı öldüğünden yağlar erir ve vücut hayatta kalamayan yağ hücrelerini emer. Transfer edilen yağ hücrelerinin ne kadarının hayatta kalıp ne kadarının vücut tarafından emileceği tahmin edilemez. Ancak cerrahın deneyimi, yağın toplanması ve saflaştırılması işleminin ne şekilde yapıldığı, uygulama bölgesinin özellikleri gibi etkenler prosedürün başarısı ve sonuçların uzun ömürlülüğü açısından çok önemlidir. Yağ uygun şekilde toplanır, saflaştırılır ve enjekte edilirse enjekte edilen yağ hücreleri uygulama bölgesinde yeni bir kan kaynağı oluşturup hayatta kalmasını sağlayacak besini alacağından genellikle kalıcı sonuçlar elde edilmesi söz konusu olur.