prp öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 17
  • 14
prp öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir

Kişiden alınan az miktardaki kanın ayrıştırılıp bileşenlerine ayrılmasıyla elde edilen platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın enjeksiyon yoluyla aynı kişiye geri verilmesi işlemi PRP olarak adlandırılıyor. Ortopedi, cildiye ve üreme gibi tıp alanlarında sıklıkla kullanılan PRP vücuda enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıyor. Kök hücreleri aktif hale geçiriyor ve dokuların yenilenmesine yardımcı oluyor. 

Plateletler diğer bir deyişle trombosit hücreleri kanın pıhtılaşmasını sağlıyor ve vücuttaki onarımı harekete geçiriyorlar. Böylece herhangi bir hasar durumunda doku onarımı sağlanmış oluyor. PRP uygulaması ile kişinin kendi kanının ayrıştırılması ile elde edilen plateletlerin ve büyüme faktörlerinin ihtiyaç duyulan bölgelere çok daha fazla ulaşmasının sağlanması ve bu sayede o alanda hızlı bir yenilenme elde edilmesi amaçlanıyor. PRP uygulamasında enjeksiyon yapılan bölgede kolajen üretiminin oluşması uyarıldığından cilt gençleşebiliyor, vücudun her alanı yenilenebiliyor, yaralar daha hızlı bir şekilde iyileşebiliyor, hasarlar çok daha kısa sürede onarılıyor ve kısırlık sorunu olan kişiler için bebek sahibi olabilme olasılığı ortaya çıkabiliyor.

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP uygulaması ile ciltteki kırışıklıklar, cilt çatlakları, cilt lekeleri, yara izleri, akne izleri, saç dökülmesi gibi estetik sorunların tedavi edilmesi söz konusu olabiliyor. PRP uygulamasının yapılabilmesi için kişiden 8 ml kan alınıyor. Özel bir tüpün içerisine koyulan kana santrifüj işlemi uygulanarak trombosit ve büyüme faktörlerinde zengin olan plazma kısmı ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan kısım mikro iğneleme ya da lokal enjeksiyon yöntemleriyle deriye uygulanıyor. PRP uygulaması esnasında çok ince iğneler kullanılıyor ve işlemden önce tropikal anestezi yapılıyor. Bu nedenle uygulama esnasında kişi neredeyse hiç ağrı hissetmiyor. Yaklaşık 30 dakika kadar süren işlemin ardından kişi hemen günlük hayatına dönebiliyor.

    PRP uygulamasının ardından hemen etkisini göstermeye başlıyor. Ciltte parlaklık ve sıkılaşma gözleniyor. Ancak bu etkiler ilk seansın ardından hafifleyebiliyor. PRP uygulamasına devam edilmesi durumunda 4 seansın ardından bu olumlu etkiler belirginleşiyor ve uzun süre kalıcı hale geliyor. Cilt gençleştirmeye yönelik 1 ay aralıkla 4 seans haline yapılan PRP uygulaması 1 yıl kadar etkili oluyor.

    Etki süresinin artırılması için PRP uygulamasının yılda 1 kez yeniden yapılması gerekiyor. Cilt çatlağı, yara izi ve akne izi tedavisine yönelik olarak yapılan PRP uygulamasının etkisi kalıcı olup yeniden PRP uygulaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuyor. PRP kişinin kendisinden alınan kan, plazma kısmının yoğunlaştırılmasının ardından herhangi bir katkı maddesi eklenmeden kişiye geri enjekte edildiğinden herhangi bir yan etkiye neden olmuyor. Aynı zamanda alerji ve enfeksiyon riski de bulunmuyor. Otoimmün hastalıkları aktif dönemde olanlara, kanser hastalarına ve pıhtılaşma bozukluğu yaşayanlara PRP yapılamıyor. 

    PRP Öncesinde Ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    PRP uygulamasından 7 gün önce kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinen E vitamini, A vitamini, Ginkgo, balık yağı hapı, yağ asidi, sarımsak, keten tohumu ve multivitamin tabletlerin kullanımının bırakılması gerekiyor. Bununla birlikte kişi eğer demir ilacı ve D vitamini kullanıyorsa bunları almaya devam edebiliyor. plavix, Coumadin, Heparin ilaçlarından birini ya da herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullananların PRP öncesi bu bilgiyi doktorları ile paylaşmaları gerekiyor. Advil, Voltaren, Apranax, Aspirin gibi enfeksiyon giderici antienflamatuar ilaçlar kullananların PRP yaptırmadan önce bu kullanımı azaltmaları önemli bir nokta olarak kabul ediliyor. Herhangi bir kronik rahatsızlığı nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin bu bilgiyi doktorları ile mutlaka paylaşmaları uzmanlar tarafından belirtiliyor. PRP yaptırmadan önce kişilerin aşırı güneşten ve yüksek ısıdan uzak durmaları bekleniyor. PRP uygulamasından 3 gün önce alkol tüketiminin bırakılması önemli noktalar arasında yer alıyor. Sigara içmek kişinin iyileşme süresini uzattığından sigaranın bırakılması ya da azaltılması öneriliyor. Ayrıca kişinin PRP uygulamasından önce 8 saatlik açlığı olması gerekiyor. 

    prp tedavisi nasıl yapılır

    PRP uygulamasının ardından kişinin cilt yüzeyinde kızarıklıklar oluşabiliyor. Uygulamanın ardından hasta eve gidebiliyor, hastanede kalması gereksinimi oluşmuyor. PRP uygulamasının ardından uygulama bölgesinde şişlik olduğu takdirde buz masajı yapılabiliyor. PRP uygulamasından sonra 7 gün boyunca kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması, PRP yapıldıktan sonra iki gün boyunca sauna ve buhar odasına girilmemesi, hızlı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için en az 3 gün sigara ve alkol tüketmemeye özen gösterilmesi gerekiyor. PRP enjeksiyonundan sonra hastanın 24-48 saat süre ile istirahat etmesi öneriliyor. PRP uygulamasının ardından herhangi bir temizlik olumsuz etkiye yol açabildiğinden 6 saat kadar uygulama yapıldığı bölgenin yıkanmaması gerekiyor. Özellikle yüz bölgesine uygulanan tedavilerin ardından 24 saat süreyle makyaj malzemesi kullanılmaması dikkat edilmesi gereken konular arasında bulunuyor. Ağrı oluşmasının önlenmesi için narkotik analjezik ya da asetaminofen ilaçlar kullanılabilmekle birlikte bazı ilaçların 2-4 hafta süresince kullanımı operasyonu gerçekleştiren doktor tarafından yasaklanabiliyor. Enfeksiyon riski taşıması nedeniyle kişilerin belirli bir süre denize ve havuza da girmemeye özen göstermeleri uzmanların önerileri arasında yer alıyor.

    Author

    Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

    Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

    14 Yorumunuz

    1. Büşra
      29 Mart 2022 at 01:14

      Merhabalar. Dün yüzüme Prp yaptırdım ve yarım saat sonra güneşe çıkmak zorunda kaldım mecburiyetten ve bir müddet 2 saat gibi güneşe yürürken maruz kaldım leke oluşumu kolay bir cilde sahibim ve işlemden sonra leke kalır mı çok tedirginim alnımda güneş lekesi gibi açık kahveler görüyorum morluk değil gibi geliyor.

      • evrenisci
        29 Mart 2022 at 11:12

        Merhaba, +90 542 830 80 62 numaramızdan bizlere ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

    2. Reyzan
      31 Mart 2022 at 07:22

      Merhaba saçıma hair kokteyl yapıldı ama yüzüm gözlerim tamamen şişti sebebi nedir ve bu şişlik kaç günde geçer şu an prodnol iğne ve avil iğne verdi yapan klinik be antibiyotik bunlarla kaçgünde geçer

      • evrenisci
        31 Mart 2022 at 11:02

        Merhaba, +90 542 830 80 62 numaramızdan bizlere ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

    3. Şule
      17 Temmuz 2022 at 10:43

      Merhaba yüzüme prp yaptırdım. Yüzümün tek bölgesinde kaşıntı gerektiren küçük yara çıktı geçer.mi acaba ne yapmam gerekiyor. Göz kuruluğunum şiddetlenmeside bunamı bağlı çok üzgünüm ne yapmalıyım.

    4. Yakup
      28 Temmuz 2022 at 14:56

      Dizime 3 adet prp iğnesi oldum. 3.5 hafta geçti üzerinden. Gece bazen dizim sızlıyor. Bu nedendir ve ne yapmalıyım. Spor yapmaya başlayabiliyormuyum.

      • mustafa
        17 Ağustos 2022 at 00:59

        hocam son durumun ne bende bugün dizden 2. prpyi yaptirdim
        çapraz bagda menisküste düsük yırtık var

    5. Hülya
      1 Ağustos 2022 at 17:14

      Merhaba bir ay kadar önce prp ve mezoterapi yaptırdım ve tatile gittim korunmadim cildimde çok lekeler oluştu kalıcı mıdır acaba

    6. Selda
      22 Ağustos 2022 at 15:07

      Prp sonrasi ates ve sislik siddetli agri sebebi nedir

      • Ravza
        3 Mart 2024 at 15:14

        Çok geçmiş olsun. Biz de aynı durumu yaşıyoruz rica etsem son durumunuz hakkında bilgilendirebilir misiniz

    7. Selda
      22 Ağustos 2022 at 15:07

      Prp sonrasi dizde agri sislik ve hareket kaybi sebebi nedir acaba

      • Esra
        3 Mart 2024 at 01:04

        Geçmiş olsun. Şuan eşim aynı durumda. İğne olalı 4 gün oldu sol ayak bacak şiş. Iki gündür ateşi düşmüyor ve asla adım atamıyor. Hafta sonu girdi araya doktor da yok. Ne tavsiye edersiniz

    8. sema
      25 Ocak 2023 at 14:01

      prp sonrası çok şiddetli ağrım oldu yaklaşık 24 saat sonra sıvıyı geri çektiler. olabilir dendi ama aynı zamanda antibiyotik tedavisi başladı. bir ihmal mi var hocam ?

      • Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
        27 Ocak 2023 at 01:46

        Merhaba, +90 542 830 80 62 numaramızdan bizlere ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

    Yorum Ekle

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?