rinoplasti sonrası burun uc neden düşer
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 3
  • 0
rinoplasti sonrası burun uc neden düşer

Burun insan yüzünün en belirgin ve en ön planda bulunan unsuru olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle hem erkekler hem kadınlar için güzel görünümlü ve estetik bir buruna sahip olmak çok önemlidir. Burun estetiği ameliyatı olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında “burun ucum düşer mi” sorusu yer alır. 

Burnun en uç bölgesi olarak bilinen burun ucunun burun sırtı yüzeyinden daha aşağı bir seviyeye kaymasına bağlı olarak ortaya çıkan durum burun düşmesi olarak adlandırılır. Burun ucu düşüklüğü burun ile dudak arasındaki açının daralmasına ve estetik açıdan hoş olmayan bir görünümün ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca kişide olduğundan daha yaşlı ve yorgun bir görünüm de oluşturabilir. İnsanların yaş almasıyla birlikte yer çekiminin etkisiyle tüm vücut dokularında olduğu gibi yüz dokularında ve burun ucunda da aşağı doğru bir miktar yer değiştirme olabilir. Diğer bir deyişler insanlar yaş aldıkça burun ucunda bir miktar düşme görülebilir. Burun derisinin kalın olması, kilo değişiklikleri ve burun ucunun yapısal olarak düşük olması gibi durumlarda bu düşme biraz daha fazla olabilir. Bu tür durumlarda burun ucunun daha erken yaşlarda düşmeye başladığı görülebilir. 

Burun estetiği ameliyatı yapıldıktan sonra burun dokuları sert olduğundan burun yeteri kadar kalkmış bir şekilde görünür. Ancak kişinin yaşının 40’ın altında ve derisinin ince olması durumunda burun ucunda çok fazla şekil değişikliği oluşmaz. Eğer kişinin yaşı 40’ın üzerindeyse, yüzünde deri sarkmaları oluşmaya başladıysa, derisi kalınsa ve ameliyattan önce sahip olduğu burun yüzüne oranla çok büyükse burun ucunda ameliyattan sonra hafif bir bırakma görülebilir. Bunun önlenmesi için deri alınması gibi bir yöntem uygulanması söz konusu olabilir. Ancak burnun üzerinde çizgi şeklinde bir iz oluşmasına neden olduğundan hastalar tarafından pek tercih edilmez. Bununla birlikte kalın derili burunlarda burnun üst kısmından uçla orta arasında enine olacak şekilde deri çıkarılmasını sağlayan teknikler kullanılabilir. Dikiş hattında kalması ve deri alındığının belli olmaması için burun kanatlarından ya da burun ucunun alt noktasından da deri alınabilir. Yağlı kalın deriye sahip ve ileri yaştaki kişilerde deri alımı çok belli olmasa da gençlerde çizgi şeklinde bir iz olarak göründüğünden rahatsızlık verici olabilir. 

Burun Ucunun Düşmemesi İçin Ne Yapılır?

Burun ucu ameliyat sonrasında dokuların gerginliğinin ve sertliğinin yeterli olmamasından dolayı yer değiştirebilir. Son derece nadir olan bu durum olsa da çoğunlukla ileri yaşlardaki kişilere yapılan burun estetiklerinden sonra, yağlı ve kalın bir deri yapısı olanlarda, yüzüne göre burnu çok büyük olan kişilerde ortaya çıkabilir. Burun estetiği ameliyatlarında hekimler genellikle burun ucunun yıllar içinde biraz düşecek olmasından dolayı burun ucunu hedeflenenden biraz kalkık yapmayı tercih edebilirler. Bu sayede düşmenin normal pozisyonda sonlanmasını sağlamaya çalışırlar. Bu düşme miktarı burun estetiği cerrahisi sırasında uygulanan tekniğe göre de değişkenlik gösterebilir. 

burun ucu düşmesi neden olur

Özellikle kalın bir cilt yapısına sahip olan hastalarda burun ucunun hemen arkası şiştiğinden burun ucunun belirginliği azalmakta ve aşağı doğru bir görünüm oluşabilmektedir. Kalın cilt yapısına sahip olan hastalarda burun ucunun hemen arkasında yer alan ve burun cildinin en kalın yapıda olduğu supratip bölgesinin şişliğinden kaynaklanan göreceli bir düşme olarak da ifade edilebilir. Burun ucunun hemen arkasının şişmesi burun ucunun belirginliğinin azalmasına neden olarak aşağı yönlü bir görüntü oluşmasına neden olabilir. Bu durum kalın cilt yapısına sahip olan hastalarda burun estetiği ameliyatını izleyen ilk 6 ayda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu yüzden burun estetiği ameliyatlarından sonra kalın deri yapısına sahip olan hastalarına en az 2 yıl, ince ve normal deri yapısına sahip olan hastaların ise en az 1 yıl sabırla beklemesi gerekir. Bu durum özellikle ikinci yıl itibarıyla tamamen ortadan kalkıp burun ucu daha kalkık ve daha hoş bir görünüme kavuşmaktadır.

    Burun ucunun düşmesi, burun ucunu ayakta tutan iskeletin yetersizliğine ya da burun ucuna baskı yapan yükün fazla olmasına bağlı olarak da gelişebilir. Kalın cilt yapısının olduğu burunlarda, burun ucuna baskı yapan yük daha fazla olduğundan burun ucunu taşıyan iskeletin daha güçlü olması gerekir. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burun sırtından aşağı iten güçlerin yeterli şekilde azaltılıp rahatlatılması gerekir. Bunun yapısal olarak değiştirilmeden iple ya da başka askılarla kaldırılmaya çalışılması uzun vadeli sonuçlar vermemekte ve burun ucu istenilen seviyede kalmamaktadır.

    Dolgu ile burun ucunun kaldırılması işleminin etkisi dolgunun erime süreci ile sınırlı olur. Ayrıca burun ucunun dolgu ile kaldırılması dolgu burnu büyüten bir işlem olduğundan ilerleyen dönemde yapılması olası bir burun estetiği ameliyatında cilt kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. 

    Author

    Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

    Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

    Yorum Ekle

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?