üst dudak dolgusu nedir
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 903
  • 0

Dudak dolgusu dudakların daha estetik bir görünüm kazanması amacıyla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Dudakların biçimlendirilmesi ve dudaklara hacim kazandırılması amacıyla uygulanır. Dudak dolgusu enjeksiyonunda genellikle hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri kullanılır. Hyaluronik asit insan vücudundaki yapı taşlarından biri olduğundan hyaluronik asitin enjekte edilmesi durumunda vücutta alerjiik reaksiyonlar gelişmesi riski son derece azdır.

Üst Dudak Dolgusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu ortalama 15 ila 30 dakika içerisinde tamamlanan bir tedavidir. Prosedürde kullanılacak dolgu maddesi çok ince uçlu iğnelerle kişi özelinde belirlenen noktalara enjekte edilir. Uygulama yapılmadan önce hastanın dudak bölgesine lokal anestezik etkili krem uygulanır. Bu sayede uygulama sırasında acı ya da ağrı hissedilmesi söz konusu değildir. Dudak dolgusu enjeksiyonu kişinin günlük hayatında kesintiye neden olan bir prosedür değildir. Dudak dolgusunun kalıcılık süresi kullanılan dolgu maddesinin özellikleri, enjekte edilen doz ve kişinin yapısal özellikleri gibi etkenler özelinde değişebilmekle birlikte ortalama 6 ila 12 ay arasında değişiklik gösterir.

Hyaluronik asit kullanılarak gerçekleştirilen dudak dolgusu enjeksiyonu kapsamında ince dudakların dolgunlaştırılması ve dudaklardaki asimetrilerin düzeltilmesi mümkündür. Dudakların hacminin artırılması, dudak konturunun belirginleştirilmesi, dudak köşelerinin doldurularak şekillendirilmesi ve nemlendirilmesi amacıyla dudak dolgusu enjeksiyonundan faydalanılabilir.

Üst Dudak Dolgusu Neden Yapılır?

Dudaklar hem fonksiyonel olarak hem estetik görünüm açısından yüzdeki en önemli yapılardan biridir. Dudak şekilleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bunun sonucunda bazı dudaklarda hafif ve doğal görünümlü bir hacim artışına ihtiyaç vardır. Zaman zaman asimetrik dudakların orantılanması için hafif bir düzeltme ihtiyacı doğabilir. 

Yaş almayla birlikte alt ve üst dudağın uzamasıyla birlikte dudaklarda incelme başlar. Dudak dolgusu dudakları yapısal olarak ince olan ya da zaman içinde incelen dudaklarını güçlendirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği medikal estetik prosedürlerden biridir.

Dudak dolgusu prosedüründen en etkili ve doğal sonuçların alınabilmesi için kaliteli ve doğru dudak dolgusu kulanılmalıdır. Günümüzde dudak dolgusunda genellikle hyaluronik asit içerikli dolgu maddelerin kullanılması tercih edilir. Hyaluronik asit içerikli dolguların en önemli özelliği dudaklara nemli, dolgun ve çekici bir görünüm kazandırmasıdır. Dudak dolgusu enjeksiyonu yapılarak dudakların hacim kazanması, şekillenmesi ve dudak konturunun belirginleşmesi sağlanabilir. Elbette en iyi sonuçların alınması için dudakların doğal görünümünü kaybetmemesine özen gösterilmelidir.

Hyaluronik asit akışkan jel bir yapıdadır. Anestetik kremle uyuşturulan dudaklara ince uçlu iğneler kullanılarak cilt altına olmak üzere enjekte edilir. Dolgu maddesinin kalıcılığı ortalama 6 ila 8 ay arasında değişir. hyaluronik asit su tutucu özelliğiyle cilde nem kazandırır. Belirli bir süre sonra vücut tarafından metabolize edilen hyaluronik asitin etkisi sona erer. Kullanılacak hyaluronik asit dolguları, uygulama bölgesine ve hacim kaybının derecesine göre değişiklik gösterebilir. Ağız köşesinde arada kalan hafif kıvrımlar ile dudak hacimlendirme işleminde daha yoğun kıvama sahip dolgu maddeleri kullanılır.

Dudak Dolgusu Hangi Noktalara Yapılır?

Dudakların dolgun, hacimli ve belirgin kontürlere sahip bir hale getirilmesi aynı zamanda estetik bir görünüme kavuşması için dolgu maddelerinden faydalanılmalıdır. Dudak dolgusu prosedürü sırasında genetik yapı çok bozulmamalıdır. Dolgunluk artışı, hacim artışı ve dudak çizgilerinde belirginleşme sağlanacak şekilde dudak dolgusu enjeksiyonu planlanmalıdır.

Üst dudağın orta kısmının burunla birleştirilmesini sağlayan iki çizgi “Filtum” olarak adlandırılır. Bu iki paralel ve kabarık çizgiye yapılacak dudak dolgusu uygulaması dudaklarda daha feminen, estetik ve çekici bir görünüm elde edilmesini sağlar. Üst dudağın orta kısmında bulunan “V” şeklindeki kavis diğer bir deyişle Cupid Bowl dolgu maddelerinin enjeksiyonuyla belirginleştirilir. Böylece daha estetik bir dudak görünümü elde edilir.

Dudak dolgusunun en önemli adımı hastanın muayene edilmesidir. Dudakların yüzdeki konumu, doğallığın kaybolmaması için hangi noktalara enjeksiyon yapılması ve hangi miktarda dudak dolgusu kullanılması gerektiği belirlenir.

Dudak Dolgusu Kalıcı mı?

Dudak dolgusu prosedüründe kullanılan çok sayıda farklı dolgu maddesi vardır. Dudak dolgusu enjeksiyonu sonrası elde edilen kalıcılık kullanılan dolgu maddesinin özelliğine göre değişiklik gösterir. En sık uygulanan dolgu maddesi olan hyaluronik asitin kalıcılığı 6 ila 8 ay arasında değişebilir. Uygulamanın tekrarlanması ile birlikte dudak dolgusunun kalıcılık süresi uzayabilir. 

Dudak dolgusu enjeksiyon yoluyla gerçekleşir. Bu nedenle enjeksiyona bağlı olarak gerçekleşen prosedürlerde söz konusu olan şişlik, ödem gibi etkiler dudak dolgusu enjeksiyonunda da ortaya çıkar. Kişinin günlük yaşantısında kesintiye neden olmayan bu etkiler birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.

Dudak Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra sosyal hayata hemen dönülebilse de bazı noktalara dikkat edilmelidir. Uygulamadan sonra dudaklar belirginleşir ve ödem görülebilir. Ödem ve şişlik genellikle birkaç gün içinde düzelir. Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonraki birkaç saat çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. 24 saat ruj sürmemeye, 3 ila 4 gün boyunca sert masaj yapmamaya özen gösterilmelidir.

Author

Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?