Botox
  • by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
  • 2
  • 0

Son yıllarda yalnızca kadınların değil aynı zamanda erkeklerin de en çok ilgi gösterdiği medikal estetik prosedürlerin başında botoks gelir. Bunun en önemli nedeni botoksun etkili ve tatmin edici sonuçlar alınmasını sağlayan hızlı ve konforlu bir prosedür olmasıdır. Ameliyatsız bir uygulama olan botoks temel olarak Clostridium Botulinim isimli bir bakteriden üretilen nörotoksinin enjeksiyonuyla gerçekleşir.

Botoks uygulamasında enjekte edilen nörotoksin ilaç olarak kullanılmak üzere özel olarak üretildiğinden sağlık açısından zararlı değildir. Botoks yönteminde enjekte edilen ilaç, enjekte edildiği bölgedeki sinir uçlarında iletimi sağlayan maddenin salınmasını engeller. Böylece uygulama yapılan bölgedeki kasları gevşetir. 

Botoks enjeksiyonu yalnızca kozmetik nedenlerle uygulanmaz. Nörolojik pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan botoks enjeksiyonu kas spazmı, aşırı terleme, migren, yüz felci, şaşılık ve anal fissür gibi sorunlara karşı da etkili bir çözüm haline gelebilir.

Botoks kaç günde oturur sorusu botoks enjeksiyonu yaptıracak kişilerin en çok merak ettiği noktalardan olsa da botoks enjeksiyonunun sağlayacağı etki gibi ne kadar sürede etki edeceği de kişinin cilt yapısına, uygulama bölgesinin özelliklerine, kullanılan dolgu maddesine ve enjekte edilen doza bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Çok ince uçlu iğneler kullanılarak kişi özelinde belirlenen dozların enjekte edilmesinden sonra botoksun etkisi genellikle 3.günde görülmeye başlar. Tam etkinin görülmesi botoksun oturması genellikle 7 ila 10 günde gerçekleşir. 

Botoks Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Botoks enjeksiyonunda kullanılan Botulinum Toksin A laboratuvar şartlarında ve yüksek teknoloji kullanılarak kontrollü bir şekilde geliştirilir. Etken maddesi kaslarda paralizi yani geçici zayıflama oluşturma özelliğine sahiptir.

Botoks enjeksionu yapılan bölgede bulunan, yüzde dinamik ve statik kırışıklıklar oluşmasına yol açan kasların geçici olarak zayıflaması sağlanır. Bu sayede mevcut kırışıklıklar zaman içinde azaltılıp yok edilebildiği gibi zaman içinde oluşması olası kırışıklıkların oluşması da engellenebilir.

Botoks enjeksiyonunun doğru dozlarla, doğru tekniklerle ve doğru bölgelere uygulanması halinde kaşların arasındaki, alın ve göz çevresindeki kırışıklıkların yok edilmesi ya da azaltılması mümkündür. Botoks enjeksiyonunun sağladığı en önemli faydalardan biri düzenli uygulama halinde uygulama bölgesindeki kasların kırışıklık oluşturma potansiyelini azaltması olarak ifade edilebilir.

Botoks enjeksiyonu sırasında çok ince uçlu mikro iğneler kullanılır. Hastanın ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen noktalara yine kişi özelinde belirlenen dozlarda enjeksiyon yapılır. Uygulamadan önce hedef bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülür. Bu sayede enjeksiyon sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Enjeksiyon sırasında ağrının minimize edilmesi için uygulama öncesinde bölgeye buz kompresi yapılması da tercih edilebilir.

Botoks enjeksiyonu yaş almaya ve aşırı mimik kullanımına bağlı olarak artan mimik çizgilerinin tedavisinde kullanılabilecek en etkili yöntemlerin başında gelir. Botoks enjeksiyonu alın botoksu, dudak botoksu, el ayak terleme botoksu, göz çevresi botoksu, migren botoksu, çene botoksu, masseter botoks, koltuk altı botoksu gibi farklı kullanım alanlarına sahip etkili bir yöntemdir.

    Botoks enjeksiyonunun etki süresi pek çok farklı etkene göre kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte botoks enjeksiyonunun kalıcılık süresi genellikle 4 ila 6 ay arasında olur. Düzenli olarak botoks enjeksiyonu yapılması durumunda daha uzun süreli kalıcılığa erişme imkanı vardır. 

    Botoks enjeksiyonundan optimum fayda sağlanması için uygulama mutlaka deneyimli ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Enjekte edilecek ilacın dozu ve enjeksiyonun hangi noktalara yapıldığı elde edilecek sonuçlar üzerinde milimetrik farklara neden olabilir.

    Her ne kadar pratik ve hızlı bir prosedür olsa da botoks enjeksiyonu son derece titizlikle uygulanması gereken, dikkat ve deneyim gerektiren bir tedavi olma özelliğine sahiptir. Bu sayede yapılan enjeksiyonun kişinin yüz ifadesinde değişikliğe neden olmaması ve mimiklerin doğallığını koruması  sağlanabilir. Bu aşamada en önemli olan nokta doğru dozun, doğru bölgeye ve doğru tekniklerle enjekte edilmesini sağlayacak deneyim ve uzmanlığa sahip olunmasıdır.

    Botox Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

    Botoks yüzdeki kırışıklıkları azaltma ve aşırı terleme tedavisi amacıyla giderek artan sıklıkla kullanılan bir medikal estetik prosedürdür. Ameliyatsız olduğundan bir iyileşme süresi gerektirmeyen botoks enjeksiyonu ile kazayağı, alın, kaş arası ve dudak üstü gibi bölgelerde meydana gelen çizgilenmeler ve kırışıklıklar giderilebilir.

    Botoks enjeksiyonu yapılacak kişiler uygulamadan 2 gün önce alkol kullanımına ara vermelidir. En az 1 hafta önce de antiinflamatuar ve kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir. Böylece botoks enjeksiyonunun ardından komplikasyon oluşması riski minimize edilir. Ayrıca morluklar da önlenebilir.

    Botoks enjeksiyonundan sonra geçici şişlik ve kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Botoks etkisi genellikle 4 ila 6 ay sürse de uygulamanın düzenli olarak yapıldığı bölgelerdeki kaslarda zayıflama etkisi elde edilebilir. Böylece ilerleyen yaşlarda kişinin daha pürüzsüz ve kırışıksız bir yüze kavuşması olasılığı artırılabilir.

    Botoks enjeksiyonuna yüzdeki kırışıklıklar oturmadan erken dönemde başlamak daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta mutlaka bu alanda uzman, deneyimli ve yüz anatomisine hakim doktorların tercih edilmesi gerekliliğidir.

    Author

    Op. Dr. Evren Tevfik İşçi

    Plastik cerrahi alanında ülkemizin prestijli eğitim kurumlarının başında gelen Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden uzmanlığını alan Evren Tevfik İşçi; samimi ve sıcak bir ortamda her hasta için kişinin ihtiyacına özel çözümler sunmaktadır.Op. Dr. Evren Tevfik İşçi’nin estetik ve plastik cerrahi kliniğinde; herhangi bir prosedürün başarısı için çok önemli olan açık iletişim üzerine güçlü bir doktor – hasta ilişkisi kurulur.

    Yorum Ekle

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?