-
by Op. Dr. Evren Tevfik İşçi
Botoks zaman içerisinde yüzde meydana gelen çizgi ve kırışıklıkları giderme amacıyla kadınlara ve erkeklere sıklıkla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Botulinum toksininin enjeksiyonu yoluyla gerçekleştirilir. Botoks enjeksiyonu hızlı ve pratik şekilde uygulanabilen konforlu bir süreçtir. Uygulama sonrasında herhangi bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte botoks tedavisinden optimum fayda sağlanması için uygulama sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu yazımızda; botoks tedavisinden sonraki süreçle ilgili olarak botoks sonrası makyaj yapılır mı başta olmak üzere çeşitli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Botoks tedavisinden sonra makyaj yapılabilir, ancak hemen sonra değil! Botoks küçük iğneler aracılığıyla enjeksiyon yapılmasına dayanan bir medikal estetik prosedürdür. Botoks enjeksiyonunun yapıldığı bölgede iğnelerden kaynaklanan çok küçük delikler oluşur. Bu delikleri gözle fark etmek mümkün değildir. Ancak botoks enjeksiyonundan hemen sonra makyaj yapılması halinde soruna neden olabilirler.
Herhangi bir komplikasyon yaşamamak ve enfeksiyon kapmamak için botoks enjeksiyonundan sonra en az dört saat makyaj yapılmamalıdır. Bazı hastalar enjeksiyon sonrası oluşan hafif kızarıklık ve şişlikleri kamufle etmek için makyaj yapmak istese de cildin dinlenmesine izin vermek gerekir. Botoks enjeksiyonundan ne kadar sonra makyaj yapılabileceği konusunda doktorun verdiği bilgi dikkate alınmalıdır.
Botoks Sonrası Bakım İpuçları
Makyaj yapmak, botoks enjeksiyonundan sonra hastaların endişelendiği konulardan yalnızca biridir. Botoks yaptıranların yanıtını aradığı konulardan bir diğeri, botoks enjeksiyonundan sonra egzersiz yapıp yapamayacaklarıdır. Botoks enjeksiyonundan sonra en az 24 saat boyunca hiçbir ağır egzersiz yapmamak gerek. Çünkü egzersiz yapmak kan akışını artırır. Buna bağlı olarak enjekte edilen botoksun yayılması ve enjeksiyon bölgesindeki etkisinin azalması riski doğabilir.
Botoks enjeksiyonunun yapıldığı tam gün boyunca yüz masajı yapılmamalıdır. Botoksun, enjekte edildiği bölgeye yerleşmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulur. Bu süre içerisinde yüz bakımı yaptırılır ya da yüze çok sık dokunulursa, enjekte edilen botoksun yanlışlıkla farklı bölgelere dağıtılması söz konusu olabilir. Yüzde bölgesel olarak ağrı ve şişlik hissedilse dahi yüze dokunmamak önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması riski doğabilir.
Özen gösterilmesi gereken diğer bir konu, botoks enjeksiyonundan sonra en az 4 saat süreyle dik durma gerekliliğidir. Bu süre boyunca yatmamak gerekir. En az 4 saatlik süre sonunda botoks enjeksiyonu yapılan bölgeye baskı uygulamamaya ve üzerine yatmamaya dikkat ederek uyunabilir.
Botoks Sonrası Makyaj Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Botoks, yüzdeki kırışıklıkları azaltıp daha canlı ve genç bir görünüm elde etme amacıyla uygulanır. Botoks enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinde hafif şişlik, kızarıklık ve morarama görülebilir. Kişi özelinde farklı derecelerde ortaya çıkabilen bu belirtiler herhangi bir müdahale gereksinimi doğmadan genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Botoks sonrası makyaj yapmak için bu belirtilerin geçmesini beklemek en sağlıklısıdır.
Botoks enjeksiyonundan hemen sonra makyaj yapmamak gerekir. Bu aşamada doktorunuzun önerdiği süreyi ve iyileşmenin tamamlanmasını beklemek tercih edilmelidir. Bu süre içerisinde cildinizi dinlendirmek daha hızlı bir iyileşme sürecini destekleyecektir.
Botoks enjeksiyonunun üzerinden belirli bir süre geçtiyse ve artık makyaj yapabilecekseniz öncelikle cildinizi temizleyin. Bunun için alkol içermeyen, hassas bir temizleyici tercih etmeniz önerilir. Yüzünüzü bu özelliklere sahip bir nemlendirici ile masaj yapmadan, nazikçe yıkayabilirsiniz.
Botoks enjeksiyonundan sonra cildin ihtiyacı olduğu üzere nemlendirilmesi çok önemlidir. İyileşme sürecinde cildin kuruması riski bulunduğundan cilt tipine ve özelliklerine uygun nemlendiricilerle cilt beslenmelidir. Ancak botoks enjeksiyonu yapılan bölgeye, doğrudan masajla nemlendirici sürülmemelidir.
Eğer botoks enjeksiyonundan sonra makyaj yapacaksanız hafif formüllü ürünleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Yoğun bileşenlere sahip makyaj ürünlerini kullanmak ciltte tahrişe neden olarak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Bu süreçte sıvı fondöten ve hafif pudralar kullanılabilir.
Makyaj ürünlerinin seçimi kadar uygulanmasına da bu süreçte özen göstermek gerekir.makyaj yaparken uygulama bölgesine baskı yapılmamalı, sünger ve fırça gibi makyaj aksesuarları cildi tahriş etmeyecek şekilde, nazikçe kullanılmalıdır.
Botoks enjeksiyonundan sonra cilt hassas bir yapıda olabileceği için doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır. Makyaj yapmadan önce ya da makyaj yapmadan dışarı çıkılacağı durumlarda geniş spektrumlu bir güneş koruyucu cilde uygulanmalıdır. Cildin güneşin zararlı ışınlarından ve güneş yanıklarından korunması iyileşme sürecini hızlandıran önemli bir faktördür.
Botoks enjeksiyonu genellikle alın, kaş arası ve göz çevresi bölgelerine yapılır. Botoks enjeksiyonu göz çevresine yapıldıysa göz makyajının titiz bir şekilde yapılması, göz çevresinin hassas cildinin tahriş olmasını önlemek için suya dayanıklı olmayan ve kolay bulaşan makyaj ürünlerinden kaçınılması gerekir.
Cilt hassasiyeti botoks enjeksiyonundan sonra artabildiği için alerjik reaksiyona neden olmayacak ve cilt hassasiyetine uygun özelliklerde makyaj ürünlerinin kullanımı tercih edilmelidir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken; cilt tipine uygun, hipoalerjenik ve dermatolojik olarak test edilmiş ürünleri kullanmak olmalıdır.
Makyaj uygulaması kadar makyajın çıkarılması da özenle gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Kaliteli, alkolsüz ve cilt tipine uygun makyaj temizleyiciler kullanılmalıdır. Bu ürünler cilde bastırmadan ve ovuşturmadan nazik bir şekilde uygulanmalıdır.